Hlavní obsah

Německé větrné elektrárny ohrožují rozvod elektřiny v Česku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční větrné elektrárny ohrožují rozvod elektřiny v Česku. Například na podzim se přenosová soustava ocitla na hranici bezpečnosti. Ve středu to oznámila společnost ČEPS, která se v tuzemsku stará právě o vedení proudu od výrobců k odběratelům.

Článek

„Přenosová soustava České republiky byla na konci listopadu provozována na hranici bezpečného provozu. Přetěžování některých vedení způsobila zvýšená výroba větrných elektráren na severu Německa a následné přetoky elektřiny z Německa a Polska do ČR,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Podle ČEPSu je situace v současnosti stabilizovaná, to však neznamená, že se nebezpečí nemůže opakovat. Dalším problémem je to, že jakmile elektřina ze zahraničí přeteče do ČR, firma musí hradit náklady spojené s přetoky.

„Náklady na nutné změny zapojení a ztráty vzniklé přenosem elektřiny, která přes naši soustavu přetéká do soustav okolních, neseme my a potažmo i konečný zákazník,“ řekl generální ředitel společnosti ČEPS Petr Zeman.

Podle něj neexistuje mechanismus, který by tyto náklady kompenzoval.

Společnost ve středu také uvedla, že do budoucna bude každým rokem na obnovu a rozvoj přenosové soustavy vynaloženy tři až 4,5 miliardy korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám