Hlavní obsah

Evropská komise provedla razii v ČEZu a J&T

Praha
Aktualizováno

Evropská komise (EK) v úterý zahájila řízení proti společnostem ČEZ a J&T, ve kterém prověřuje jejich chování na českém energetickém trhu. Informoval o tom týdeník Euro. Inspekce se také vydala přímo do kanceláří vyšetřovaných subjektů.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí ČEZ

Článek

"Dnes v ranních hodinách do budovy hlavní správy ČEZ v Praze a do sídla společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ dorazili pracovníci inspekce Komise Evropských společenství," komentoval situaci mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Podle Bruselu mohly obě firmy značně narušit hospodářskou soutěž na českém velkoobchodním trhu. To mohlo vést k posílení role ČEZ.

Domnělé protiprávní jednání může zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen na českém velkoobchodním trhu s elektrickou energií, uvedla komise.

"Kontrolu vnímáme jako logický důsledek růstu ČEZ, který dnes patří mezi největší evropské energetické společnosti, a je proto podroben stejně přísným kontrolám jako ony. Evropská komise tímto způsobem například v roce 2006 prověřila 20 energetických společností v šesti zemích, naposledy pak v březnu 2009 provedla hloubkovou kontrolu v EdF ve Francii," dodal Kříž s tím, že firma je přesvědčena, že veškeré její kroky na trhu neodporují platným zákonům.

Evropskou komisi navedla firma Czech Coal

Podle informací Eura.cz začala komise vyšetřovat ČEZ a J na základě stížnosti společnosti Czech Coal.

Skupina Czech Coal již dříve uvedla, že může společný postup J a ČEZ prohloubit nerovnováhu na trhu s výrobou elektrické energie a na trhu hnědého uhlí. Na počátku července pak oznámila, že podá podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a evropskému antimonopolnímu úřadu.

Společnost Czech Coal kritizovala transakce kolem koupě společnosti International Power Opatovice finanční skupinou J Ta podepsala smlouvu o koupi všech aktiv britské Internetional Power v ČR za 22,5 miliardy korun letos v polovině června. Získala elektrárnu Opatovice a akciové podíly společnosti International Power v Pražské teplárenské a Energotransu. J současně oznámila, že 48,67 procenta akcií Pražské teplárenské obratem prodá energetické firmě ČEZ. Prodej společnosti International Power Opatovice finanční skupině J nedávno bez podmínek schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který obchod posuzoval více než dva měsíce.

Skupina J&T

Investiční česko-slovenská skupina byla založena v roce 1994. Zaměřuje se zejména na privátní bankovnictví, finanční služby, realitní development a korporátní investice (v tomto ohledu především do energetiky a strojírenství).

Co se týče bankovnictví, vlastní J finanční domy v Česku, Švýcarsku či Rusku. Firma také vlastní více než třetinový podíl v Pražské energetice.

Skupina J v loňském roce více než zdvojnásobila čistý zisk na 106,03 miliónu eur (zhruba 2,7 miliardy Kč). Ve vedení firmy jsou Ivan Jakabovič a Patrik Tká.

Reklama

Výběr článků

Načítám