Hlavní obsah

Staré výtahy jsou jako časovaná bomba, na nové chybí v Česku peníze

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku se nedaří splnit závazek daný Evropské unii, že vyřeší nejvážnější závady zastaralých výtahů v domech do roku 2010. Již nyní je zřejmé, že to Češi nestihnou. Důvod je jednoduchý, majitelé domů nemají na nákladné opravy, nebo výměny výtahů peníze. Staré výtahy jsou přitom nebezpečné.

Článek

Odborníci na bezpečnost o starých výtazích mluví jako o časovaných bombách. Tisíce lidí je ale budou muset používat dál, nebo jim nezbude nic jiného, než chodit pěšky.

Již nyní by měly být všechny výtahy osazeny dvojitými dveřmi, ale opravy na moderní a bezpečné zařízení jsou v současnosti naplánovány na řadě míst na několik let dopředu. Právě absence druhých dveří může způsobit vážná poranění, když se například zaklíní noha.

Vlastníci domů spoléhají na české normy. Ty stanoví, že oprava musí být hotová až do pěti let od inspekční zkoušky, která odhalí nedostatky. Než opravovat závady, je lepší celý výtah vyměnit. Jeden ale stojí přes milión korun. Aby na to vlastníci domů měli, museli by poplatky zvýšit až na trojnásobek, a to se žádnému z nich nechce.

Když se před 60 lety stavěly první výtahy, byly moderní a bezproblémové. V České republice jich je dnes kolem 90 tisíc. Přísná bezpečnostní kritéria ale většina z nich nesplňuje.

Reklama

Související články

S mužem se v Litvínově utrhnul výtah

Varování odborníků, že výtahy v panelových domech v české republice jsou vesměs ve špatném technickém stavu a jejich pasažérům hrozí reálné nebezpečí,...

Výběr článků

Načítám