Hlavní obsah

Ruskému výrobci kalašnikovů hrozí bankrot

Novinky,

Bankrotu čelí ruská zbrojovka OAO Ižmaš, která vyrábí útočné pušky AK-47 známé jako kalašnikovy. Důvodem je hospodářská krize a také fakt, že svět je zaplaven levnými kopiemi AK-47 z Číny, Bulharska a dalších zemí, uvádí server The Globe And Mail.

Článek

V pondělí ruský soud uvedl, že zvažuje vyhlášení konkursu na zbrojovku Ižmaš, protože jednomu z dodavatelů dluží 13 miliónů dolarů.

Ižmaš vyrábějící ruční zbraně včetně loveckých je ve ztrátě už několik let a v roce 2009 dokonce zavřel svoji největší továrnu v Iževsku.

Problémy vysvětluje tím, že ruská armáda si kvůli úsporám neobjednává nové zbraně, a také nekontrolovatelnou produkcí levných kopií AK-47, které se vyrábějí nejméně ve třiceti zemích světa. [celá zpráva]

Podle odhadů tvoří originální AK-47 jen deset procent z celkového počtu prodaných kalašnikovů, naprostou většinu tvoří levné kopie.

Rusku nepomohlo ani to, že se v posledních letech snažilo přimět výrobce nelegálích kopií, aby začali platit licenční poplatky. [celá zpráva]

Kalašnikov

První prototyp pušky AK-47 představil inženýr z Altaje Michail Kalašnikov v roce 1947. Tehdejší Rudá armáda ji do své výzbroje přijala o dva roky později. Od té doby se kalašnikovy staly nejrozšířenější palnou zbraní na světě. Dodnes jsou jejich verze ve výzbroji víc než padesáti světových zemí. Ve světě existuje na 70 miliónů zbraní systému.

Michail Kalašnikov je dodnes hlavním konstruktérem zbrojovky v Iževsku, která vyrábí modernější verzi jeho světoznámé zbraně.

Situace Ižmaše je zcela opačná, než v jaké se nacházejí američtí výrobci ručních palných zbraní jako Strum Ruger & Co nebo Smith & Wesson. Jejichž prodeje a zisky letos výrazně vzrostly. Americké zbrojovky těží z obav Američanů, že vláda Baracka Obamy zavede restrikce na nákup zbraní, před čímž se chtějí občané zajistit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám