Hlavní obsah

Kuba má nedostatek toaletního papíru, dodávka přijde až na konci roku

Novinky, alt, SkyNews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Obyvatelé Kuby prožívají v těchto měsících situaci, která byla obvyklá v zemích Sovětského bloku před dvaceti lety. Není toaletní papír. Země ho většinu dováží a dodávku očekává až na konci roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Naše firma udělala vše pro to, aby zajistila dodávku na konci roku," uvedl pro státní rádio úředník z firmy Cimex. Země sice má i vlastní produkci papíru, ta ale pokrývá jen malou část poptávky, na Kubě nejsou pro výrobu potřebné suroviny.

Země velmi vážně doplácí na ekonomickou krizi a na dluhy, které má po obnově infrastruktury a výstavbách po loňských hurikánech. Opravy si vyžádaly investici deset miliard dolarů.

Kuba vyváží stále méně surovin, kvůli krizi o ně klesl zájem, naopak je stále více závislá na dovozu. Stát už nařídil snížit ceny u 24 druhů nejžádanějšího zboží, především potravin. Země v současnosti dováží 60 procent jídla. Vůdce Raúl Catsro vyzval Kubánce, aby utráceli z rozmyslem.

V zemi panuje komunistický režim, v čele státu je Raúl Castro, bratr Fidela Castra, který se loni v únoru vůdcovství vzdal po 49 letech v čele státu.

V Česku toaletní papír řešila i KSČ

Nedostatek toaletního papírů si v Česku mohou pamatovat lidé starší přibližně třiceti let. Podobný problém zemi trápil v 80. letech. Výrobní linky nestačily poptávce, své sehrála i panika ve společnosti. Lidé si dělali velké zásoby a papír z obchodlů mizel před očima, lidé měli doma zásoby i stovek ruliček. Někdy se s nadsázkou říká, že za pád režimu mohl nedostatek toaletního papíru.

Problém se tehdy dokonce rešil i ve vedení komunistické strany

Podobné problémy mělo v roce 2005 i Finsko. Tehdy za tím nestála "špatná" poptávka obyvatel, která neodpovídala plánované výrobě, ale stávka ve firmě na výrobu papíru. Lidé se lekli, že papíru nebude dostatek a vzali obchody útokem. Koupit po několika dnech toaletní papír bylo nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám