Hlavní obsah

Švýcarská společnost hrozí ČR další arbitráží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská společnost Konsortium Oeconomismus hrozí České republice dalším arbitrážním řízením. Firma požaduje uhrazení půjčky 710 miliónů korun, kterou poskytla podniku Eco Gaia na výstavbu spalovny v Mladé Boleslavi. Podnik ale vyhlásil bankrot a spalovnu nikdy nepostavil. V předcházející smlouvě ovšem figuruje Česko jako garant.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

(Ilustrační foto)

Článek

Konsortium Oeconomismus žádá prostřednictvím svého zmocněnce Pavla Traisty nárok na 710 miliónů, které půjčila podle smlouvy uzavřené 5. května roku 1999 Eco Gaia na vybudování spalovny. Tři roky předtím poskytlo ministerstvo životního prostředí k tomu garanci skrze Státní fond životního prostředí České republiky.

Eco Gaia poskytnutou částku nesplácela a věřitel nevyužil primárně sjednaného zajištění formou směnek.

Ministerstvo financí již vyhlásilo konkurz na Právní zastupování České republiky při smírném řešení sporu.

„Česká republika nebyla vůbec smluvní stranou této smlouvy o půjčce. Smlouva o půjčce obsahuje pouze ustanovení, v němž dlužník prohlašuje, že mu byla Státním fondem životního prostředí České republiky poskytnuta příslušná garance,“ uvádí ministerstvo v dokumentu.

Podle oznámení o veřejné zakázce totiž tato garance byla v únoru roku 1999 pravomocným rozhodnutím soudu zrušena, tedy tři měsíce před uzavřením smlouvy o půjčce.

Stát v současnosti čelí dalším arbitrážím za stovky miliónů korun.

Devět miliard za Diang Human

Naposledy musela po prohrané mezinárodní arbitráži vyplatit ČR na 30 miliónů korun chorvatskému podnikateli Prenu Nrekovi. Stát podle arbitrů porušil česko - chorvatskou dohodu o ochraně investic.  

V září se Česko odvolalo proti výsledku arbitráže s firmou Diag Human, podle níž by mělo této společnosti obchodující s krevní plazmou uhradit zhruba devět miliard korun. Diag Human se s výsledkem také nespokojila a požaduje zhruba o tři miliardy korun více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám