Hlavní obsah

Kalousek rezignoval, lidovci ukončili jednání s ČSSD

– PRAHA

Miroslav Kalousek v pátek rezignoval na post předsedy KDU-ČSL. Oznámil to po jednání celostátního výboru strany. Lidovci se na něm rozhodli okamžitě ukončit jednání o vládě s ČSSD. Kalousek řekl, že poslancem zůstává.

Článek

O společné vládě lidovců s ČSSD, kterou by museli nějakou formou podpořit komunisté, přitom Kalousek se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem začal jednat teprve ve čtvrtek. Ještě týž den mu jeho počínání posvětilo předsednictvo strany.

Jednání s Paroubkem odůvodňoval Kalousek tím, že by dohoda mezi ODS a ČSSD znamenala změnu volebního systému, a tím poškození malých stran. Celostátní výbor, což je nejvyšší výkonný orgán strany, se ale v pátek postavil proti tomuto jednání. ODS a ČSSD se přitom vzájemně obviňují, kdo chtěl menší strany změnou volebního systému zlikvidovat. [celá zpráva]

Proti Kalouskovi a celému předsednictvu strany se ještě před jednáním celostátního výboru stavěli lidovci v krajích. [celá zpráva]

Rozhodnutí Kalouska prý uzrálo dříve

Kalousek svou rezignaci zdůvodnil tím, že už nezná další řešení povolebního patu. Nerezignoval prý kvůli tomu, že ho k odstoupení tlačili spolustraníci. Rozhodl se podle svých slov už v době, kdy ODS začala vyjednávat o podpoře své menšinové vlády s ČSSD.

"Já jsem se rozhodl poté, co Topolánek předložil koncept, kterému říkám velká koalice, nebo opoziční smlouva turbo, tedy koncept menšinové vlády s účastí takzvaných nestranických odborníků. Po tomto aktu jsem se rozhodl rezignovat na pozici předsedy KDU-ČSL prostě proto, že se zhroutil politický koncept, kterému jsem dlouhodobě věřil a ve kterém jsem spatřoval budoucnost české politické scény," uvedl Kalousek.

Těsně před oznámením své rezignace ještě Kalousek ujistil veřejnost, že lidovci se po celé toto funkční období Sněmovny nebudou účastnit žádné vlády, která by se opírala o hlasy komunistů.

Stranu vede Kasal

Stranu nyní vede její první místopředseda Jan Kasal. Zatím není jasné, zda se bude konat mimořádný celostátní sjezd strany. "Mimořádný sjezd není nutně nezbytný, ale důležitá je diskuse," řekl Kalousek.

Celostátní konference, nejvyšší orgán mezi sjezdy, se sejde již v pondělí, aby rozhodla o další směřování lidovců.

Reklama

Související články

Komunistům se do předčasných voleb nechce

KSČM má šanci poprvé od pádu komunistického režimu v listopadu 1989 výrazně ovlivnit vyjednávání o vládě. Komunisté zatím nechtějí přistoupit na nabídku...

Výběr článků

Načítám