Hlavní obsah

CzechTek: Zástupce vlastníků Plesky obviňuje policii

Právo, apb, vel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednatel italské společnosti Italinvest sedmašedesátiletý Constantin Plesky ve čtvrtek na rozhlasové stanici Radiožurnál obvinil policii z chyb při zásahu proti CzechTeku na konci minulého týdne u Mlýnce na Tachovsku. Společnost Italinvest je podle Pleskyho vlastníkem pozemků, na které se měla technoparty konat. Podle něj na pozemek vede asfaltová cesta.

Článek

"Policie udělala jednu velkou chybu, protože nezjistila skutečný stav věcí," řekl Plesky. Zdůraznil, že například na pozemky Italinvestu u Mlýnce vede normálně komunikace. "Ta silnice končí na mém pozemku... je lemována svodidly a je asfaltová," poznamenal.

Dále obvinil policii z toho, že zabránila organizátorům technoparty dopravit na pozemek u Mlýnce záchodky a pitnou vodu. "Jak vím, záchodky i voda se bohužel na pozemky nedostaly, protože policie je nepustila. To mám prověřeno," řekl Plesky a obvinil tachovského okresního policejního ředitele Jaromíra Knížete z šíření nepravd o limitovaném počtu účastníků technoparty na 50 osob.

Poděkoval za posekání louky

"Pan podplukovník magistr Kníže neříká pravdu. Všechno je to jednoduchý. Kdyby policie zkrátka udělala zjištění skutečného stavu, kdyby dala na vědomí lidem dokumenty, který byly vydaný, i ten dokument, o kterém pan podplukovník Kníže mluví, je jasně napsáno, že jsem se nevyjádřil. Nikdy jsem nelimitoval počet lidí," zdůraznil Plesky.

Současně uvedl, že podepsal smlouvu s jedním z organizátorů na letní slavnost, a nikoli na technoparty. "Smlouva zněla, že se jedná o letní slavnosti. Oslava druhé poloviny prázdnin. Elektronická hudba... Nikdy nepadlo slovo technoparty," řekl.

Prostřednictvím rádia dokonce poděkoval neznámým sekáčům, kteří zřejmě neobhospodařovanou louku u Mlýnce posekali: "Ty polnosti jsou posečeny. Nevím kým. Já mu děkuju... Nikdo mě nepožádal, jestli smí nebo nesmí kosit ty pozemky."

Žádná škoda nám nevznikla

Výši škod, kterou způsobil pobyt asi pěti tisíc mladých lidí na louce u Mlýnce na Tachovsku, považuje Plesky za minimální. Na místě je podle něj jen uválená tráva, a pozemky půjdou normálně dál využívat k zemědělské činnosti. "Nechali jsme si udělat posudek, a ten říká, že škody nejsou skoro žádné," řekl Plesky.

"Dělali jsme na žádost Ital Investu posudek, v jakém stavu jsou travní porosty ve zmíněné lokalitě," potvrdila Jitka Nuhlíčková ze Státní rostlinolékařské správy v Tachově. "Žádné závažnější škody jsme tam neshledali," zdůraznila.

Ital Invest má v Mlýnci louku o výměře asi 13,5 hektaru a dal ji na víkend technařům k dispozici zdarma. Sama firma na ní zemědělsky nehospodaří, chce tu totiž v budoucnu vyvíjet stavební a obchodní činnost.

"Škoda nevznikla nikomu žádná, technaři jen uváleli trávu. Kdyby je policie nevyháněla, nezůstaly by po nich ani odpadky," konstatoval Plesky.

Škoda prý až 350 tisíc

Ovšem místní zemědělec Jan Zatloukal tvrdí, že jemu na jeho pozemku vznikly škody až 350 tisíc korun. "Louku, kde se proti mé vůli usadili technaři, využívám jako pastvinu. Teď tam nemohu dobytek pustit," říká. Zatloukal tvrdí, že by mohl přijít i o státní dotace.

"Na mém pozemku se musí hospodařit v určitém režimu. Pokud evropští komisaři zjistí opak, dotace nedostanu," obává se. V tom případě by prý přišel o dalších až 300 tisíc korun.

Za Zatloukala se postavila i Okresní agrární komora v Tachově. "Žádný sebelepší úklid nezbaví Zatloukalův pozemek drobných střepů. Nemůže ho využívat jako pastvinu, dokud ho nepodmítne a porost neobnoví. Navíc mu technaři znehodnotili balíky se senem. Měl by po vinících uplatňovat škody," řekl předseda agrárníků Stanislav Eberle.

Nejvíc střepů podle televizních záběrů a fotodokumentace dostupné na internetu zřejmě "vyrobili" zasahující policisté, kteří tonfami rozbíjeli povalující se láhve, aby je na ně už nemohli technaři házet.

Reklama

Související témata:

Související články

CzechTek: Paroubek nařídil razantní zásah

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) nařídil v pátek ministrovi vnitra Františku Bublanovi, aby policie postupovala proti účastníkům technoparty CzechTek...

CzechTek 2005

Dvanáctý ročník technoparty CzechTek se proměnil v šarvátku s policejními těžkooděnci. Na domácí politické scéně vyvolal policejní zásah vlnu nevole a zesílily...

Výběr článků

Načítám