Hlavní obsah

Na CzechTeku zní hudba

– TACHOV
Právo, Novinky, ČTK, Jan Rychetský, Jaroslav Veselý, Barbora Silná

Letošní 12. ročník největší taneční technoparty CzechTek se zvrhnul v šarvátku s policisty. Těžkooděnci s vodním dělem vytlačili technaře z dálnice. Jeden z nich najel dodávkou do policisty a zlomil mu ruku. Ve dvě hodiny byl provoz na dálnici D5 normální. K večeru policie změnila postup, nebrání v přístupu na pronajatou louku u Mlýnce na Tachovsku, kde zní hudba.

Článek

Večer bylo na louce několik set příznivců taneční hudby, pro které hrály dva soundsystémy. V noci spustily produkci další, takže z osmi přítomných jich hrálo šest. Množství aut na louce sice bylo nižší než ráno, ale od lesa přijížděla další a další, přibývalo i lidí, jejich počet přesáhl tisíc. Většina účastníků neodjela, a skončili v okolních vesnicích.

K večeru policie přestala bránit účastníkům CzechTeku v přístupu na pronajatou louku. Požadovala pouze, aby účastníci se přesunuli níž na pozemek, který si pronajali a nezabírali další části pozemky, přes které je původně nechtěla pustit.

Policie však popírá změnu strategie, i když odpoledne nepokračovala v zásahu, jak avizovala. Soundsystémům nechala čas na demontáž aparatury. Není proto možné vyloučit, že v noci dojde k zásahu, i když se odpoledne část policistů odjela. Další kontrolují výjezdy z dálnice, odpočívadla a pumpy.

 "Pěším ve vstupu nebráníme, hlídáme ale, aby se na pozemek nedostala auta," řekla po večerní poradě policie krajská policejní mluvčí Ilona Týmlová a dodala: "Hlídáme, aby nedošlo k porušení zákona. Případný zákrok se nedá vyloučit."

Spekuluje se proto o zásahu, který by mohl přijít už v noci, kolem louky projíždějí auta. Možná však nebude nutný, blíží se také bouřka.

Technaři přijíždějí

Účastníci akce byli vyrozuměni zprávou SMS. Na mobil přišla zpráva: "O půlnoci v Plzni na parkovišti před Carrefourem". Parkoviště se plnilo karavany, náklaďáky a osobáky. Bylo tam hodně cizinců. Hlídala je tři policejní auta.

Po půlnoci se kolona dala do pohybu a první auta se dostala na pole u Mlýnce. Zanedlouho ale další technaři přijeli se zprávou, že se u vjezdu na cestu k poli porouchalo auto a že to tam řeší dopravní policie.

U sjezdu z dálnice bylo zhruba třicet policistů. Blokovali vjezd na cestu a technaři se snažili skrze zátarasy proniknout. Dvě auta pronikla přes první zátarasy, ale byla zastavena u druhých. "Smažky zasraný," prohodil jeden policista. "Nacisti, nacisti," řvali na policii technaři a později propíchli policejní pneumatiku.

Dva mladíci přinesli souhlas vlastníka pozemku s notářským ověřením a ukázali je novinářům. "Je to soukromá oslava a policajti by nás měli nechat na pokoji. Ani s náckama takhle nejednaj," prohlásil jeden.

Podle západočeské policie se účastníci dopustili protiprávního jednání, jeden především najel na zasahujícího policistu a srazil ho . Policista má zlomenou ruku. Další ulamovali zrcátka služebním vozům a ohrožovali ostatní účastníky silničního provozu, když jezdili v protisměru.

Na louce chtěl sbírat seno

Vlastníci sousedních pozemků, přes které by museli jezdit, však s akcí nesouhlasili. Jedním z nich byl zemědělec Jan Zatloukal, na jehož pozemku se účastníci pohybovali. Právě dnes chtěl odvážet z louky balíky sena. "Nemůžu se tam ani dostat, žádné povolení ode mne nemají," řekl Právu v pátek ráno Zatloukal. Povolení nemají ani od Městského úřadu v Přimdě, pod kterou pozemky spadají.

Jako organizátor akce se časně ráno na obvodním oddělení policie v Boru u Tachova přihlásil šestadvacetiletý občan z Prahy. Předložil smlouvu, podle níž vlastník pozemku souhlasí se vstupem na lokalitu.

Tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže na místě prohlásil, že majitel pozemků, který vydal souhlas s konáním technoparty, svůj původní souhlas odvolal.

To ale pro držitele povolení nic neznamená, počká si prý na písemnou výpověď. Prohlásil, že se bude chtít za každou cenu na pozemek dostat.

"Ve dvě v noci mě policie vyzvala, abych podal vysvětlení k neupřesněnému přestupku. Pak mě odvezli na oddělení a obvinili mě z organizování CzechTeku," prohlásil Vašek, který sehnal souhlas s tanečním využitím louky. "Odmítám, že jsem organizátorem CzechTeku. Tato akce měla být soukromou oslavou půlky prázdnin s tím, že nikomu nebráním, aby se přidal."

Premiér žádal tvrdý postup

"To je brutalita a nechápu, jak to stát dopustí," zdůraznil Pavel Osek, elektrikář z Horní Plané. Na podobné akce jezdí už šest let a bylo líto pořadatelů té letošní, kteří s ní prý měli rok práce.

Premiér Jiří Paroubek uvedl, že policie postupuje proti účastníkům technoparty CzechTek podle jeho představ. Řekl ministrovi vnitra Františku Bublanovi, aby postupoval co nejrázněji. [celý článek]

Ministr vnitra František Bublan sdělil televizi Novy: "Zásah byl potřebný a adekvátní."

Benzínka chce odškodnění

Filip Santini, advokát firmy Pro Partners, která provozuje benzínovou stanici Agip v Rozvadově na místě technoparty prohlásil, že bude po organizátorech akce požadovat finanční náhradu ve výši 750 tisíc korun, protože účastníci technoparty zablokovali dálnici a od časných ranních hodin se na benzínku nemohli řidiči dostat. Jde o jednu z nejvytíženějších čerpacích stanic na D5.

Není jasné, zda měli platné povolení

Mlýnec, kde se měla technoparty konat, patří pod správu Městského úřadu v Přimdě. Starosta Jan Sopko dnes řekl, že situace na místě je nepřehledná a není vůbec jasné, zda mají organizátoři akce skutečně povolení majitelů pozemků.

"Kromě údajného souhlasu jakési italské firmy, která vlastní pozemek, kde se má technoparty konat, o žádných jiných povoleních nevím. Ale neviděl jsem ani to, o němž pořadatelé CzechTeku hovoří," uvedl starosta. Podle něj sousedí s pozemkem vybraným pro technoparty další parcely, které mají jiné vlastníky. Mezi nimi jsou soukromé subjekty, Pozemkový fond i město Přimda.

"Žádná jiná povolení ke vstupu přes soukromé pozemky dosud nikdo nepředložil," poznamenal Sopko.

Další party hrozí na Českolipsku

Organizátoři letošní technoparty CzechTek uveřejnili na svých internetových stránkách jako místo konání akce Domašice v katastru obce Tuháň na Českolipsku. "Nic o tom zatím nevím. Každopádně, pokud to tu má být, tak se musíme domluvit s policií a učinit, než sem dorazí, nějaká opatření," řekl Právu starosta Tuháně Andrej Karcub.

Podle jeho slov v Domašicích připadají v úvahu celkem tři pozemky, na nichž by se tak velká akce mohla konat. "Patří dvěma soukromým vlastníkům a pak Pozemkovému fondu," uvedl starosta. Ačkoli se dopředu objevily informace o tom, že se letošní technoparty bude konat na soukromém pozemku a je povolená jeho vlastníkem, nikdo ze tří majitelů rozlehlých pozemků v Domašicích ji nepovolil.

"Samozřejmě bychom takovou akci nepovolili," reagoval pro Právo vedoucí Pozemkového fondu v České Lípě Jiří Fišer. Také další majitel pozemku Petr Pýcha se nad informací o technoparty zhrozil. "Právě nastupuji do letadla a letím na dovolenou. Nic o tom nevím, nikomu jsem nic nepovolil. Jak se o tom pozemku mohli dozvědět?" řekl Právu Pýcha.

Třetí majitel velkého pozemku v Domašicích Michal Bahenský věří, že informace o místě konání akce v Domašicích je pouze zástěrka. "Zatím je tu úplný klid. Pokud by sem začali najíždět, tak podniknu všechny dostupné právní kroky. Nikomu jsem nic nepovolil," svěřil se Právu.

Podle Heleny Pikalové z tiskové odboru Severočeské policejní správy v Ústí nad Labem policisté situaci na Českolipsku monitorují a připravují se na možné konání akce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám