Hlavní obsah

Průlom v judikatuře. Veřejnost smí žádat rušení územního plánu

Právo, trj

Nově bude možné, aby zmocněný zástupce veřejnosti mohl podávat návrhy na zrušení opatření obecné povahy, například územního plánu, která umožňovala často veřejností odmítanou výstavbu. K obratu současné praxe vede rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) v kauze Strnadova zahradnictví v Praze 6.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Soud ve sporu o změnu územního plánu poprvé přiznal takzvanou aktivní legitimaci zástupci veřejnosti čili de facto možnost účastnit se sporu a změnu zpochybnit.

„O osudu Strnadových zahrad je třeba diskutovat s místními, a ne rozhodovat centrálně bez ohledu na občany. Navíc se podařilo změnit náhled na zástupce veřejnosti. Díky našemu případu se nyní budou moci lépe bránit lidé v celé republice,“ řekla Anna Matoušková, kterou si lidé vybrali za svou zástupkyni.

Soudy ve sporech po schválení změny plánu odmítaly uznat její aktivní legitimaci jakožto zástupkyně veřejnosti.

Rozšířený senát NSS v čele s Josefem Baxou posuzoval rozdíl mezi spolkem a zástupcem veřejnosti. Zatímco spolek může založit téměř každý, svého zástupce si mohou ustavit občané.

Změna byla zrušena

„K založení spolku stačí minimálně tři osoby, ale k platnému zmocnění zástupce veřejnosti je třeba v řízení o vydání územního plánu alespoň dvě stě občanů obce,“ stojí v usnesení. Odkazuje na stavební zákon z roku 2006, proti usnesení nejsou možné opravné prostředky. Kauzu posuzoval rozšířený senát, protože jde o změnu dosavadní judikatury.

Zástupce veřejnosti má dokonce podle soudu vyšší legitimitu než spolky.

Problematická změna územního plánu u Strnadova zahradnictví byla zrušena.

Rozhodnutí soudu považuje za průlomové právnička Centra pro podporu občanů Vendula Záhumenská. „Místní dosáhli zrušení nezákonné změny územního plánu. Je ovšem skvělé, že nehleděli jen na své potřeby, ale pomohli i ostatním. Zástupce veřejnosti konečně budou muset úřady brát vážně,“ konstatovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám