Hlavní obsah

Pelikán obhajoval novelu trestního řádu, která má kriminalizovat hanobení třídy

Novinky, jas

Návrh novely trestního zákona, který má mimo jiné upravit trestné činy hanobení národa, rasy či etnické skupiny osob, obsahuje nově i zmínky o sexuální orientaci, pohlavní identitě a třídě. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je to legitimní, neb některé ideologie stojí právě na třídní nenávisti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Ministr to v neděli uvedl při diskusi se senátorem a primátorem Teplic Jaroslavem Kuberou (ODS) v Partii televize Prima.

„Existují ideologie, které stojí na třídní nenávisti, a které odmítáme,” uvedl Pelikán, podle něhož je rozruch kolem nové formulace dotčeného paragrafu zbytečný.

Neobává se ani masivního nárůstu trestných činů plynoucích z jeho porušení. Doposud podle něj byly za tyto trestné činy postihovány desítky lidí ročně.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Kubera coby dlouholetý kritik nadbytečných zásahů státu do svobod lidí si položil otázku, zda nakonec nebude nezákonné vyprávět židovské anekdoty, a dodal, že pokud se principiálně nic nemění, je paragraf zbytečný.

„Věc musí mít nějakou intenzitu,” připomněl ministr a dodal, že nemá strach o svobodu slova v ČR.

Debata se vedla rovněž o snaze ministra zaměstnat vězně a o zavedení elektronických náramků, které by mohly v některých případech suplovat pobyt ve vězení.

Zatímco Pelikán by i s ohledem na ekonomickou situaci rád zaměstnal prakticky všechny odsouzené, Kubera je k této snaze skeptický, byť ji považuje za krok správným směrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám