Hlavní obsah

Altner podal exekuční návrh na ČSSD

Praha
Aktualizováno

Bývalý advokát Altner podal exekuční návrh na ČSSD, která mu má podle pravomocného rozsudku zaplatit 338 miliónů korun. Altner to uvedl ve vydaném prohlášení. Exekutorská komora předpokládá, že náklady ČSSD na exekuci budou asi čtyři milióny korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

Podle informací Lidových novin by exekuci měl řešit Lukáš Jícha z přerovského exekutorského úřadu. Strana odmítá Altnerovi peníze zaplatit, zatím uspokojuje pouze jeho věřitele ,poslala jim 95 000 korun.

Zástupce ČSSD Jiří Chvojka uvedl, že právníci strany i podáním návrhu na exekuci počítali. „Bylo to to bylo jedno z rizik, s nímž právníci ČSSD při zvolené právní strategii počítali,” uvedl Chvojka. Dodal, že k návrhu se nebude vyjadřovat, protože ho nezná a mimo úřední hodiny nelze jeho podání ani ověřit. Exekuce prý pro stranu nebude vážnějším problémem.

Altner: Nejvyšší soud postupuje nezákonně

Altner uvedl, že s návrhem na nařízení exekuce původně nespěchal, aby Nejvyšší soud, k němuž se ČSSD dovolala, neměl důvod urychleně vyhovět návrhu strany odložit vykonatelnost rozsudku. Nejvyšší soud si ale podle něj vyžádal spis od pražského obvodního soudu ještě před vypršením třicetidenní lhůty k vyjádření, ve které se měl Altner k dovolání vyjádřit. "Nejvyšší soud nezákonným postupem ohrozil kredit své nezávislosti," uvedl Altner v prohlášení.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda poslaneckého klubu strany Roman Sklenák

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná ČTK ve čtvrtek řekla, že soud spis do Brna vypravil. Soud podle ní nemusí čekat, až dorazí Altnerovo vyjádření, i když to pravidelně dělá. "S ohledem na nezákonný postup Nejvyššího soudu mi nezbyla jiná možnost k obraně mých práv věřitele než podat návrh na exekuci ČSSD," uvedl Altner. "Považuji také za závazný původní příslib předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky, že strana částku uhradí," dodal.

Náklady až čtyři milióny

Předvídat přesné náklady je podle Exekutorské komory složité, protože závisejí na konkrétním řízení. "Vyjdeme-li z veřejných vyjádření aktérů této kauzy, tak se lze domnívat, že by došlo ke splnění vymáhané povinnosti v třicetidenní lhůtě od doručení výzvy exekutora. V takovém případě by náklady exekuce činily cca 3 330 000 Kč a k tomu odpovídající DPH ve výši cca 700 000 Kč," uvedla komora.

Další peníze v případě exekuce by připadly podle počtu úkonů Altnerovu advokátovi Václavu Veselému.

K tomu je třeba připočítat náklady Veselého, které se vyčíslují úkonově, dodala komora. "V případě, že by nebylo možné získat pro odpor povinného peněžní prostředky v předpokládané lhůtě, tedy exekutor by musel přistoupit ke zvolení některého z přímých způsobů vedení exekuce, mohly by náklady exekuce být dvojnásobné," upřesnila.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zdeněk Altner na snímku z roku 2010

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v pondělí odhadoval, že ČSSD možná počká na nařízení exekuce, částku pak složí exekutorovi a zároveň požádá o přerušení nebo odložení řízení s odůvodněním, že se dovolala k Nejvyššímu soudu.

Exekuci lze podle komory na návrh odložit, pokud lze očekávat, že bude zastavena. Skutečnost, že bylo podáno dovolání, není sama o sobě důvodem k odkladu exekuce. Pokud by však Nejvyšší soud odložil vykonatelnost původního rozsudku městského soudu, došlo by také k odkladu exekuce.

Spor o Lidový dům

Zdeněk Altner vyhrál po 16 letech spor s ČSSD o náhradu odměny za to, že straně u soudu vyhrál spor o Lidový dům. Tehdejší vedení s ním uzavřelo smlouvu, která mu určovala 10 procent z hodnoty vymoženého majetku. Strana mu posléze ale zaplatila jen část, Altner se o zbytek soudil.

Většinu nynější sumy netvoří odměna samotná, ale smluvní pokuta, která za 16 let, po níž strana odmítala zaplatit a soudila se, vyšplhala na 318 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám