Hlavní obsah

Záchrankám chybí téměř 400 lékařů

Právo, Václav Pergl

Lékařů záchranářů je nedostatek, chybí jich 394 a zdravotnická záchranná služba funguje jen díky nadměrným přesčasům, a tedy porušování zákoníku práce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Jasně je z toho vidět, že personální krize zdravotnictví nezasáhla jen nemocnice, ale i záchrannou službu,“ řekl v úterý prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

„Třetinu služeb, někdy až polovinu zajišťují externí lékaři,“ přidal Marek Slabý, předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR.

Podle asociace na záchrankách nyní v ČR pracuje 646 lékařů a 270 externistů. Pokud by se ale měl dodržovat zákoník práce, chybí zdravotnické záchranné službě 394 lékařů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

Zvyšuje se i průměrný věk lékaře záchranáře. Ten je nyní 49 let. „Protože je to práce extrémně náročná, je to spíše pro mladší lidi, ale ti nejsou,“ uvedl Kubek. A tak nejsou výjimkou lékaři záchranáři, kterým je přes 70 let, a rekordman je lékař, kterému je 80 let.

Úterní tisková konference proběhla v rámci akce Zdravotnictví volá o pomoc. Pro záchranáře, stejně jako pro nemocniční lékaře, požaduje komora vyšší platy. Ale také delší dovolenou a výsluhu jako mají policisté nebo hasiči, tedy po určité době odsloužených let by měli doživotní rentu.

„Je to jedno z možných řešení, o kterém chceme s vládou jednat,“ uvedl Kubek.

Komora žádá o svolání schůzky šéfů vládních stran K3 ke zdravotnictví a vyzvala vládu k přijetí krizového plánu pro záchranu zdravotnictví. Premiér slíbil, že se zdravotnictvím bude zabývat.

Vyšší odvody za děti a důchodce

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v úterý Právu ­řekl, že už dal k připomínkám návrh na růst měsíčního odvodu státu za děti či důchodce od ledna 2017 ze současných 870 na 1007 korun.

Tak by se do zdravotnictví dostalo zhruba deset miliard korun a to by mělo stačit na desetiprocentní růst příjmu zdravotníků. Rozhodnout o navýšení peněz za státní pojištěnce se musí ze zákona do konce června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám