Hlavní obsah

Sobotka: Česko se bude bránit trvalým kvótám všemi způsoby, včetně žaloby

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyloučil, že by se Česká republika v případě zavedení trvalého mechanismu přerozdělování migrantů mezi státy EU bránila žalobou. Řekl to v neděli v diskusním pořadu TV Prima s tím, že míní použít všech prostředků, aby trvalé přerozdělování nebylo schváleno.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„O žalobě se bavme v okamžiku, kdy ji proti tomuto návrhu bude možné a nezbytné podat. Zatím ten návrh nebyl nikde schválen, jediný, kdo o něm bohužel hlasoval, byl Evropský parlament,“ řekl Sobotka.

„My chceme, aby se to neprojednávalo jen na radě ministrů vnitra, ale aby se to projednávalo na Evropské radě, kde platí zásada jednomyslnosti a kde máme větší šanci, že bychom to zablokovali. Pokud se to nepovede, a já doufám, že se to povede, pak bych nevylučoval žádnou možnost reakce ze strany České republiky,“ nastínil premiér další kroky.

Sobotka doplnil, že je nutné najít další spojence, a to nejen z řad skupiny V4.

„Musíme jednat s dalšími státy, nemůže to zůstat jenom v rámci Visegrádu, musíme najít spojence i na Západě, abychom tomu zabránili. Měl jsem jednání s předsedou vlády Francie, ten se vyjádřil jednoznačně proti trvalému přerozdělování,“ dodal Sobotka.

Iráčané jako argument

Proti trvalému přerozdělování hodlá argumentovat i případem přesidlování křesťanských uprchlíků z Iráku, z nichž se část rozhodla Česko opustit. [celá zpráva]

„Tím příkladem budu argumentovat i na zasedání Evropské rady. Přesně to dopadlo podle starého českého přísloví za dobrotu na žebrotu.“

Zmínil, že soukromí dárci zaplatili křesťanským uprchlíkům z Iráku pobyt, transport, letenky, stát jim umožnil se přestěhovat a oni se rozhodli, že odjedou. Podobně argumentoval v neděli i prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

ODS chce žalobu na loňské kvóty

Předseda opoziční ODS Petr Fiala vyzval premiéra, aby se Česká republika přidala k už stávající žalobě na loni přijaté kvóty.

„Myslím si, že nový návrh Evropské komise jenom potvrzuje správnost toho, co my říkáme. Teď by se měla česká vláda připojit k žalobě a udělal bych to. Evropská komise si nevzala žádné poučení z toho, jak věci fungují a nefungují. Pořád nám tady nabízí další nápady, které jsou zcestné,“ uvedl Fiala.

Vláda již dříve odmítla, aby se ČR připojila k žalobě, kterou se Maďarsko a Slovensko u Soudního dvora EU hodlají bránit loňskému rozhodnutí Rady EU. V září ministři vnitra států členských zemí většinou hlasů schválili kvóty pro přerozdělení 160 000 uprchlíků. Proti tehdy byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, Finsko se zdrželo.

Otevřené možnosti

Podle premiéra by bylo chybou se k této žalobě připojit, protože české vládě by se pak hůř bránilo právě zavedení trvalého mechanismu přerozdělování uprchlíků.

Změnu pravidel, podle kterých se rozhoduje o žádostech o azyl, má Evropská komise předložit do léta. Ve dvou předběžných variantách počítá s přerozdělováním migrantů.

Sobotka to už dříve označil za snahu o federalizaci azylové politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám