Hlavní obsah

Pokuta Altnerovi ČSSD nezruinuje, strana si patrně vezme úvěr

Na částku více než 300 miliónů korun, které má sociální demokracie zaplatit bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi si ČSSD patrně vezme úvěr. Jako nejpravděpodobnější řešení to vidí šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák. Pražský městský soud Altnerovi ve čtvrtek přiznal dlužnou částku 18,5 miliónu korun a dalších více než 300 miliónů jako pokutu z prodlení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák

Článek

Vzhledem k tomu, že strana ještě nemá písemné vyhotovení rozsudku, nepadaly podle Sklenáka na čtvrtečním mimořádném jednání grémia konkrétní návrhy. Varianta úvěru je ale nejpravděpodobnější, řekl. "Sociální demokracie nemá k dispozici částku 340 miliónů, ale předpokládáme vzhledem k majetku, že by neměl být problém získat úvěr," uvedl.

Jednání by podle Sklenáka měla pokračovat příští týden ve středu, místopředseda strany pro hospodaření Martin Starec má do té doby předložit alternativy řešení.

"Budou zpracovány podklady, na jejichž základě bychom měli rozhodnout. Jsme připraveni to rozhodnutí (soudu) akceptovat," řekl Sklenák. Mluvčí strany Eva Gregorová dodala, že termín dalšího grémia ještě pevně stanoven nebyl. Závisí hlavně na přesném návratu premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky z cesty do USA.

Strana má stabilní a vysoké příjmy

Stranu by financování soudem uložené platby ve výši 337 miliónů podle analytika Františka Bostla nemělo ohrozit na existenci. Podle výroční finanční zprávy za rok 2015 totiž operovala ČSSD loni s příjmy více než 380 miliónů Kč. V roce 2014 to bylo dokonce 455 miliónů. I Bostl odhaduje, že strana na zaplacení 320 miliónů využije zřejmě úvěrové financování. Dluh strany by se tak zvýšil na více než půl miliardy, dodal.

"Jelikož jde o jednu z nejsilnějších stran v ČR a dle současných preferencí voličů by se na tomto nic nemělo v dohledné době změnit, lze předpokládat i nadále vysoké státní příspěvky na chod strany, které se za posledních pět let pohybují okolo 150 miliónů ročně," upozornil Bostl. Neočekává ani jakékoliv úspory na předvolebních propagacích.

Související témata:

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Roman Sklenák

Foto: Novinky

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deseti procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD. Podle aktuálního vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám