Hlavní obsah

V Bochově přivítali Zemana nelichotivými transparenty

Právo, ČTK, vor
Bochov
Aktualizováno

Nepříliš vstřícnými transparenty přivítala ve středu v Bochově na Karlovarsku prezidenta Miloše Zemana skupina asi deseti lidí. Na jednom plakátu byl na rudém podkladu nápis Sbohem gentlemane a na dalším Zeman je gentleman a podpis Adolf Hitler. Na jiném byl prezident vyobrazen jako indián v červených trenýrkách s textem Náčelník Milošů Rudý Gentleman.

Policejní hlídka v Bochově legitimovala protestující proti Zemanovi. Záběry z 9. března 2016Video: Novinky

 
Článek

Lidé Zemanovi ironicky připomínali dosavadní neúspěšné hledání článku Ferdinanda Peroutky s názvem Hitler je gentleman. Za tvrzení, že ho známý novinář napsal, se musí podle prvoinstančního nepravomocného rozhodnutí soudu prezidentská kancelář omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové. [celá zpráva]

Zatímco Zeman vyzval demonstranty, ať si přijdou popovídat do kulturního sálu na besedu, jeho mluvčí Jiří Ovčáček se pustil do diskuse rovnou.

„Co jste četli od pana Peroutky?“ zajímal se Zemanův mluvčí. „To jsem si mohl myslet,“ dodal po chvíli, když neslyšel žádnou odpověď.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Skupina asi deseti lidí přišla přivítat prezidenta Miloše Zemana před kulturní dům v Bochově na Karlovarsku s nelichotivými transparenty

Mezi protestující ale mezitím přišel muž, který jim začal transparenty strhávat. „Takovej parchant, tady bude takový...“ obořil se na jednoho demonstranta. „Ano, tak tohle je typický příznivec Miloše Zemana,“ reagovali prezidentovi kritici.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Skupina asi deseti lidí přišla přivítat prezidenta Miloše Zemana před kulturní dům v Bochově na Karlovarsku s nelichotivými transparenty

Ještě před zahájením besedy v kulturním domě se protestující sbalili a chtěli odejít pryč. Po pár metrech ale skupinu zastavila policejní hlídka a začala je legitimovat.

„Jakého trestného činu jsme se dopustili?“ ptali se a odmítali předložit občanské průkazy.

„Toho důchodce, co nás tam napadal, jste nelegitimovali. To jste nás zapomněli chránit, když nám strhával transparenty?“ dožadovali se vysvětlení protestující. Policisté je ale ujistili, že si muže vzali na starost kolegové u vchodu do kulturního domu.

„Srdečně, bez jakékoliv ironie jsem je pozval, aby si přišli popovídat s tím, že budou první, kdo dostanou slovo, aby mohli vyslovit svůj názor,“ uvedl prezident při následné besedě s občany.

„Zatím je tady nějak nevidím, asi nám chudáci utekli a šli pobírat sociální dávky,“ dodal Zeman na adresu oponentů.

Babišovy důvody chápe

Na závěrečné tiskové konferenci při návštěvě Karlovarského kraje prezident řekl, že chápe ekonomické důvody návrhu ministra financí Andreje Babiše (ANO) na posunutí sněmovních voleb z podzimu 2017 na červen téhož roku.

Babiš s návrhem přišel po sporech v koalici kvůli omezení podnikání ministrů. Posunutí zdůvodňoval i tím, že nová vláda by mohla sama sestavit rozpočet na další rok. [celá zpráva]

„Já ten ekonomický argument chápu, to znamená přípravu rozpočtu. Na druhé straně je potřeba si uvědomit, že aby se zkrátilo funkční období Poslanecké sněmovny, musí dát souhlas Poslanecká sněmovna sama,” uvedl Zeman.

S Babišem chce prezident o návrhu mluvit na schůzce v příštím týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám