Hlavní obsah

Zeman dostal od libereckého hejtmana samopal

Právo, Novinky, mip, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu dostal od libereckého hejtmana darem znehodnocený samopal. O netradičním daru informoval na sociální síti prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Hejtman Martin Půta dar zdůvodnil prezidentovým zájmem o historii.

Foto: Ovčáček Twitter/Jiří, ČTK

Prezident Miloš Zeman s darem od libereckého hejtmana

Článek

„Pan prezident obdržel od hejtmana Libereckého kraje Martina Půty dárek vskutku originální,” uvedl Ovčáček na Twitteru.

Zeman před časem rozproudil polemiky veřejnosti slovy o tom, že politiky lze odstranit buď demokraticky volbami, nebo za pomoci kalašnikova.

Od hejtmana Půty dostal prezident, který je držitelem modré knížky, znehodnocený sovětský samopal PPS vyráběný v době druhé světové války.

Historie je Zemanovým koníčkem, okomentoval hejtman

„Nešlo o oficiální dar Libereckého kraje, ale o soukromou věc pana hejtmana. Zbraň není funkční a hejtman ji koupil za své,“ řekla Blanka Daníčková z tiskového oddělení Krajského úřadu v Liberci.

Půta předal samopal Zemanovi při soukromém setkání, které následovalo hned po Zemanově příjezdu do Liberce a na krajský úřad.

„Samopal Sudajev je vzpomínka na konec války v Evropě, kterou jsem loni u příležitosti 70. výročí dostal, a protože nejsem milovník zbraní, neměl jsem pro něho žádné využití,” napsal později hejtman Novinkám.

„S panem prezidentem jsme se o historii několikrát bavili, historie je jeho koníčkem, rád používá citáty historických osobností. Jde o soukromý dárek předaný na soukromém setkání. Je zábavné, jak si Sudajev od dnešních 10:30 žije vlastním mediálním životem a interpretacemi. Zábavné, ale nepřekvapující,” uzavřel Půta.

Hejtman obdržel pásek

Prezident se ještě předtím sešel se starosty a krajskými zastupiteli Libereckého kraje. Právě po setkání s nimi pak už veřejně jako oficiální dar Libereckého kraje převzal z rukou hejtmana Půty sněžnice. „Pan prezident se při poslední návštěvě zmínil, že se chystá na Vysočině vyběhnout na běžkách, ale možná se mu do terénu budou více hodit sněžnice,“ vysvětlil dar hejtman Půta. Zeman od něj dostal také ručně vyrobenou drátěnou plastiku lva od regionálního řemeslníka z Harrachova.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (vlevo) předává prezidentovi jako dar sněžnice.

S prázdnou nepřijel ani prezident. Stejně jako nedávno v Jihomoravském kraji předal hejtmanovi pásek. „Je vyrobený na míru, protože jsme všechny hejtmany nechali přeměřit. A na pásek jiného hejtmana musely padnout dvě krávy, ale na tebe, Martine, stačila jedna,“ řekl při předávání Zeman.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Starosta příhraničního Hrádku nad Nisou a lídr uskupení Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám