Hlavní obsah

V Česku chybějí stovky lékařů a tisíc sester

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České republice chybějí stovky lékařů a přes tisíc zdravotních sester. A nemá je kdo nahradit. V některých nemocnicích už je situace tak vážná, že musejí být uzavírána celá oddělení nebo je na nich omezen provoz. Přitom do zahraničí, za lepším platem z Česka předloni odešlo 559 lékařů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dětské oddělení motolské nemocnice v Praze

Článek

„Pokud by se měl dodržovat zákoník práce, pak v nemocnicích chybí asi 20 procent lékařů, to je zhruba 3500,“ sdělil Právu  Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Podle zákoníku práce by totiž lékaři po službách měli odcházet domů. Ve skutečnosti ale nastupují na oddělení, protože nemá kdo sloužit. Tak mají mnoho přesčasů.

Ruší se lůžka

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic profesor Petr Fiala si nemyslí, že v nemocnicích chybí tolik lékařů. „Chybí asi 300 až 400 lékařů, a to napříč celou republikou i různými typy nemocnic. Sester chybí asi tisíc, možná víc,“ tvrdí Fiala.

Nejen nedostatek lékařů, ale i sester je příčinou, že se v mnohých nemocnicích ruší lůžka akutní péče, protože pacienty nemá kdo ošetřovat.

Po promoci  do zahraničí

„Absolventů medicíny a absolvujících zdravotních sester ubyla za 30 let v Česku více než třetina. I kdyby se jejich vzdělávání změnilo okamžitě a školy jich začaly přijímat víc, potrvá 15 let, než se stavy doplní na úroveň roku 1985,“ řekl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Stejný názor má i Kubek. Příčinou nedostatku lékařů také je, že mnozí odcházejí ihned po promoci do zahraničí za lepšími výdělky a nikdy nenastoupí do českého zdravotnictví. „Ročně jich je asi dvě stě a to je pětina z celkového počtu českých absolventů medicíny,“ tvrdí Kubek.

Kromě nich odcházejí do zahraničí i lékaři, kteří již delší dobu v nemocnicích pracují, mají atestace a jsou odborníky ve svém oboru. Právě je nemá kdo nahradit. Kubek uvedl, že v roce 2014 celkem do zahraničí za prací odešlo 559 lékařů, z toho 199 hned po promoci.

V cizině nástupní plat 4200 eur

Loni k 30. září odešlo 465 lékařů, z toho 174 hned po promoci. Ve velkém odcházejí i zdravotní sestry, hlavně do Německa a Rakouska. Ti, co odcházejí do zahraničí, otevřeně mluví o tom, že je to z platových důvodů. „A já se jim nedivím,“ soudí Kubek.

Dodává, že nástupní plat lékaře v Německu v regionální nemocnici je 4020 eur a ve fakultní nemocnici 4200 eur (113 400 korun). V ČR je nástupní plat 23 tisíc korun, což je asi 850 eur. V nemocnicích ČR je nyní průměrný příjem lékaře se všemi přesčasy a odměnami asi 64 tisíc korun hrubého, zdravotní sestry 28 tisíc korun.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chápe problém nedostatku lékařů a sester jako vážný a podle svých slov se ho snaží řešit. „Už třetí rok po sobě se zvyšují platy lékařů a sester vždy o pět procent a to je maximum, co můžeme dát,“ tvrdí Němeček s tím, že zvyšování platů zdravotníků je jeho prioritou a stejně tak to chápe i vláda. Podle Němečka se bude měnit i vzdělávání lékařů a sester.

V parlamentu už je návrh novely zákona, kterým se vzdělávání sester změní ze současných až devíti let na 4 + 1, tedy po čtyřech letech na střední zdravotnické škole rok na vyšší odborné škole.

Popromoční vzdělávání lékařů předpokládá omezení základních specializovaných oborů ze 46 na 33 a zkrácení délky vzdělávání. Atestace tak bude rychlejší a lékaři šířeji použitelní.

„Jestli vláda nezačne rychle něco dělat, pak se nedostatek lékařů a sester promítne do zhoršení dostupnosti a kvality péče. Navíc průměrný věk lékaře v nemocnici i v ambulantní sféře se zvyšuje, a tak zejména u praktických lékařů může nastat situace, že budou přetíženi a nebudou přijímat další pacienty,“ uzavřel Kubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám