Hlavní obsah

Kalousek: Jdou po Stropnickém, ale nemravnost podepsal Pelikán

Právo, ada, nig

Šéf TOP Miroslav Kalousek nesdílí snahy části koalice a opozice setnout hlavu ministru obrany Martinu Stropnickému (ANO) kvůli tomu, že potvrdil výměnu pětice Čechů za Alího Fajáda.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Fascinovaně zírám na to, jak politici napříč politickým spektrem volají po hlavě ministra obrany Stropnického za relativně zdrženlivý komentář týkající se propuštění Alího Fajáda,“ řekl Právu.

„Alího Fajáda propustil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Spáchal tím podle mého názoru zločin na poli mezinárodního boje proti terorismu, ohrozil všechny české občany, potěšil teroristické skupiny, potěšil Vladimira Putina a rozhořčil naše spojence. Přesto ministr Pelikán požívá důvěru jako profesionál, zatímco ministr obrany je na odstřel,“ uvedl Kalousek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chci se proto zastat ministra obrany. Jsem přesvědčen, že je mnohem větší nemravnost zločin způsobit, než ho zdrženlivě komentovat,“ dodal šéf TOP 09.

Pelikán se postavil za Stropnického

Za ministra obrany se postavil i sám Pelikán. Podle něj se věc zveličuje a Stropnického vyjádření určitě není na rezignaci, byť může být považováno za nešťastné.

„Jsem zaražen, že náš koaliční partner k něčemu takovému vyzývá. Asi se ho musíme zeptat, jestli je náš koaliční partner,“ řekl Pelikán v rádiu Impuls v narážce na výzvu šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, aby Stropnický zvážil odchod z vlády.

„Osobně si trochu myslím, že možná to pozadí je úplně jiné. Pan ministr obrany se dlouhodobě na ministerstvu snaží odstavit pijavice nasáté na armádní zakázky. To samozřejmě spoustě lidí vadí a mně přijde, že se teď našel zástupný problém a někdo ho zneužívá,“ uvedl Pelikán.

Netroufá si prý ale říct, zda by tímto zákulisním hybatelem mohl být Bělobrádek.

Související témata:

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav kalousek na sněmu Top 09

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Tomu vadí, že Stropnický v médiích potvrdil spekulace, že Češi vyměnili Alího Fajáda a za pět unesených Čechů. Ve čtvrtek ministr řekl, že jen odpověděl na otázku a měl možnost „flagrantně lhát” nebo připustit, že na tom něco je. Odmítl, že by něco vyzradil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám