Hlavní obsah

Ožebračil jsi rodinu kvůli straně, vyčetla Ransdorfovi na pohřbu jeho žena

– Praha • Aktualizováno

Do krematoria v pražských Strašnicích se v pátek přišlo rozloučit se zesnulým europoslancem Miloslavem Ransdorfem kolem čtyř set lidí. Nebývale otevřený smuteční projev měla během posledního rozloučení europoslancova manželka Vlasta.

Pohřeb Miloslava RansdorfaVideo: Novinky

 
Článek

Zesnulému muži vyčetla, že nikdy neměl instinkt na lidi, kterými se obklopil. Její proslov byl plný slov určených nejspíš vedení KSČM. To nepřímo obvinila, že může za jeho dluhy.

„Nikdy bych nežádala o finanční pomoc, kdybys ve prospěch strany neožebračil vlastní rodinu,“ řekla. Pohřeb zaplatila právě KSČM. [celá zpráva]

Zopakovala, že chce prošetřit okolnosti Ransdorfova úmrtí. To řeší policie. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohřeb europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa.

Politici vzpomínali na Ransdorfův rozhled

Mezi smutečními hosty nechyběli mnozí politici, například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), poslankyně Marta Semelová (KSČM), šéf KSČM Vojtěch Filip, Jiří Dolejš, Ransdorfův náhradník v europarlamentu Jaromír Kohlíček.

"Měl tak velký rozhled, který mu moc lidí závidělo," vzpomněl na svého stranického kolegu šéf komunistů Vojtěch Filip.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představitelé KSČM, zleva Miroslav Grebeníček, Miloslava Vostrá, Vojtěch Filip a Jiři Dolejš.

"Mám na něj ty nejlepší vzpomínky z 80. let z Prognostického ústavu, kdy to byl člověk neobyčejného rozhledu, který nás mladší udivoval svými znalostmi," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který rovněž dorazil.

"Těžko ho bude možné nahradit, protože při mých skromných znalostech na 20 jazyků rozhodně nedosáhnu, i kdybych se snažil," konstatoval zase Jaromír Kohlíček v narážce na Ransdorfovy široké jazykové znalosti.

Právě Kohlíček zesnulého politika nahradí v poslaneckých lavicích Evropského parlamentu. "Velký mozek, rozporná osobnost. Vyčníval z davu a tím, že vyčníval, tak se stával často terčem," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD)

"Do jeho postojů politických se skutečně promítla obrovská erudice v oblasti filozofie a historie. A já si říkám, že při tom všem, co v něm bylo a co uměl, tak ho bylo skoro pro politiku škoda. Kdyby zůstal na akademické půdě, určitě by byl ctihodným profesorem a určitě by neměl tolik složitostí v životě, do jakých se právě prostřednictvím politiky dostal," řekl například bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček.

Pohřeb Miloslava RansdorfaVideo: Novinky

V politice od 90. let

Ransdorf byl nejprve poslancem Federálního shromáždění, potom zasedal v Poslanecké sněmovně a od roku 2004 získal mandát v Evropském parlamentu. Členem komunistické strany byl od roku 1972.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na poslední rozloučení s Miloslavem Ransdofem dorazila i herečka Jaroslava Hanušová.

Ransdorf se potýkal s velkými dluhy, před časem mu dokonce hrozila exekuce majetku. Rodina se kvůli dluhům vzdala dědictví. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ransdorf z KSČM při čekání na výsledky sněmovních voleb

Politik zemřel minulý týden ve věku 62 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám