Hlavní obsah

Protidrogový koordinátor: Jestli vláda zlevní pivo, rezignuji

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protidrogový koordinátor vlády Jindřich Vobořil odmítá návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby se snížila DPH na točené pivo. Podle něj je nemožné bojovat proti pití alkoholu mladistvých v okamžiku, kdy se vláda rozhodne nabídnout jim pivo „skoro zadarmo”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protidrogový koordinátor vlády Jindřich Vobořil

Článek

Ministr financí Andrej Babiš chce snížit DPH na točené pivo. Jak se vám to líbí?

Mezinárodní instituce jako Světová zdravotnická organizace nám opakovaně říkají, že máme příliš levný alkohol a že cenotvorba je jedním ze základních preventivních nástrojů, které omezují dostupnost.

Navíc se nám snižuje věk užívání alkoholu. Děti pijou už na základní škole. V tuto chvíli zlevňovat čepované pivo v hospodách, když víme, že téměř 40 procent mladých lidí se opíjí v hospodách, nepovažuji za dobrý nápad, protože je velice rizikový.

Dnes leží ve Sněmovně zákon této vlády, který říká, že je potřeba, aby v restauracích byl jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický. A to bude velmi těžké, když pivo bude mít jako jediný nápoj snížené DPH.

Co s tím budete dělat? Budete apelovat na premiéra, aby to nedopustil?

Já o tom nerozhoduji, ale pokud se mě na to na vládě budou ptát, tak řeknu, že to zásadně nedoporučuji a že je to nepřijatelná myšlenka.

Je to pro vás rána z čistého nebe, nebo se o tom nějak diskutovalo?

To je základní problém, že o tom nikdo nevěděl. Tady jsou odborné poradní orgány vlády, kterých se nikdo neptá, a je zvláštní, a mě se osobně dotýká, že si vláda platí odborníky a nikdo se jich nezeptá.

Je to velký problém zdravotnický. Podle statistik 30 procent nemocných je následkem nadměrného pití alkoholu a kouření a my chceme zlevňovat pivo.

Ale lze předpokládat, že lidé vašim argumentům naslouchat nebudou, naopak budou tleskat panu ministrovi, že jim zlevní národní nápoj.

To je mi jasné, že tady zvítězí haškovský a švejkovský pohled na svět. Já se nemůžu jako odborník tvářit populisticky, že je to super. Pokud to vláda dopustí, tak já budu muset rezignovat, protože se nemůžu ztotožnit s takovým pohledem.

Nemohu dělat akční plány na snížení užívání alkoholu mezi mladistvými a pak jim dáme před nos pivo skoro zadarmo. Přeji všem podnikatelům, ať vydělávají. V tomto nejsem extremista. Ale spojovat DPH na alkohol s elektronickou evidencí tržeb, jak to udělal ministr financí, je podle mého velmi rizikové.

Politici mohou říkat, co chtějí. Ale je jisté, že odborné lékařské společnosti, např. pro návykové nemoci, budou ostře proti a já se pod podobnou věc nebudu moci podepsat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám