Hlavní obsah

Valachová nechce děti zatahovat do problému uprchlictví

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se distancovala od materiálů vzdělávací kampaně pro základní a střední školy, která mimo jiné staví žáky do role uprchlíků. Projekt připravily organizace META a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle Valachové se ministerstvo na přípravě těchto materiálů nepodílelo, nemá s nimi nic společného a do škol je distribuovat nebude. Součástí kampaně je i komiks o uprchlíkovi z Afghánistánu.

Foto: meta-ops.cz, Novinky

Komiks ukazuje útrapy na cestě za evropským snem

Článek

"Já si uvědomuju, že současná situace v případě uprchlické krize je velmi citlivá, že je to velmi složitá a vážná věc pro dospělé a v žádném případě nedovolím, aby tímto způsobem byly strašeny nebo zatahovány do celospolečenské vážné debaty děti," prohlásila Valachová ve čtvrtek ve Sněmovně.

Kampaň byla vytvořena podle švédského vzoru, pro který UNHCR získal autorská práva. Jeho součástí je komiks a film o cestě afghánského chlapce a kurdské dívky do Švédska. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další film nabízí fiktivní příběh, kdy po jaderné havárii musí deset miliónů Čechů opustit svou vlast a mohou přesídlit do smyšlené asijské země, kde ale jejich příchod vyvolává protesty.

Foto: meta-ops.cz, Novinky

Část příběhu, kde chlapci zabijí otce

Žáci se musejí zamyslet mimo jiné nad tím, co znamená česká kultura, jak by chtěli v nové vlasti praktikovat své náboženství, zda by chtěli volební právo nebo sociální výhody a zda budou dodržovat tamní svátky a tradice.

Nalít to do dětí, když rodiče nechápou

Poslankyně ODS Miroslava Němcová zapochybovala o tom, zda jsou vzdělávací dokumenty pravdivé, zda v případě dívky zobrazují postavení žen v islámské společnosti. Dotázala se, zda "je kampaň vedena vyváženě, nebo propagandisticky ve smyslu: Když nepochopili rodiče blahodárnost multikulturalismu, tak to musíme nalít do těch dětských hlav".

Ministryně uvedla, že její úřad s komiksem nemá nic společného, neposkytlo mu ani záštitu, ani finanční podporu. "Není to žádným způsobem dokument ministerstva školství," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám