Hlavní obsah

Sobotka chce zatrhnout náměstkům kandidovat ve volbách, Babiš je proti

Právo, Karolina Brožová

Měli by odborní náměstci mít možnost kandidovat ve volbách, nebo ne? Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se neshodnou. Za obě jejich strany přitom už v krajských volbách kandidují tři náměstkyně: z financí Lenka Jurošková za ČSSD, z vnitra Jana Vildumetzová za ANO a z místního rozvoje Klára Dostálová, rovněž za ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Premiér se domnívá, že aktivní zapojení náměstkyň do politiky je chyba a v příštích volbách do Sněmovny by se mu mělo zabránit změnou zákona o státní službě. Jeho cílem bylo totiž apolitizovat státní správu.

„Z hlediska logiky zákona, zdravého rozumu a selského rozumu by člověk řekl, že odborný náměstek nemá nikam kandidovat. Máme různé názory v celé řadě oblastí a měli bychom být schopni se na úrovni selského rozumu dohodnout a najít legislativní změnu, která by toto zajistila,“ prohlásil ve čtvrtek ve Sněmovně.

„Nemyslím, že bychom mohli teď bez změny legislativy zasahovat do jejich práva kandidovat ve volbách,“ doplnil ministerský předseda na adresu kandidujících náměstkyň.

Tak jsem se potěšil, že ČSSD nebude mít problém, že za mě budou kandidovat dvě náměstkyně.
Andrej Babiš, šéf hnutí ANO

Schopných je málo, tvrdí Babiš

Prvním krokem však podle Sobotky bude vůbec prozkoumat, zda z ústavního hlediska lze odborným náměstkům kandidaturu do vyšších struktur samospráv nebo parlamentu zakázat.

S jeho postojem však nesouhlasí vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Já s tím nesouhlasím. Když za mnou přišla Jurošková a řekla, že bude kandidovat v Pardubickém kraji za ČSSD, tak jsem se potěšil, že ČSSD nebude mít problém, že za mě budou kandidovat dvě náměstkyně. Schopných lidí je málo,“ řekl Právu.

Babiš si myslí, že pozice náměstků jsou nesmyslné úplně. „Měl by být jen ministr, který by měl úředníky. Já se od začátku bránil, nechtěl jsem žádné náměstky,“ řekl Právu. Souhlasí však s tím, že by se měl zákon o státní službě aktualizovat. „Brání externistům podílet se na státní správě. To je nesmysl,“ podotkl.

Fiala požaduje řešení

Kandidaturu náměstkyň v krajských volbách kritizoval při své interpelaci na premiéra šéf ODS Petr Fiala. „Je obrovský rozdíl, jestli je někdo úředník a kandiduje někam do zastupitelstva, nebo jestli je někdo náměstek a kandiduje do krajského zastupitelstva. Já bych očekával, že se k tomu postavíte a navrhnete řešení, jak si s tím poradit,“ vyzval Fiala Sobotku. V opačném případě by pak prý vláda neměla tvrdit, že má apolitickou státní správu.

Sama ODS však do krajských voleb posílá jako jedničku v Hradeckém kraji bývalého policejního prezidenta a současného tamního policejního ředitele Martina Červíčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám