Hlavní obsah

Narkomani a dealeři jsou stále agresivnější, policisté na ně nestačí

Právo, Jindřich Ginter

Narkomani a dealeři drog jsou stále agresivnější. Kupříkladu v hlavním městě musí proti zfetovaným častěji zasahovat Pohotovostní motorizovaná jednotka (PMJ), která je lépe vybavená a vycvičená než policisté z místních oddělení, jenže i zde je policistů méně, než má být. Uvádí to jeden z interních policejních zápisů.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V souvislosti s větší agresivitou drogových pachatelů počet služebních úrazů (u PMJ) stoupá. Za devět měsíců roku 2015 odebrala jednotka PMJ drogy v sedmdesáti případech,“ shrnuje policejní zápis, který zdůrazňuje, aby velitelé všech oddělení důsledně u hlídek v autech dbali na používání balistických vest při výkonu služby. „Mít je k dispozici ve vozidle,“ píše se v trvalých úkolech.

V 70 procentech všech případů bývají pachatelé pod vlivem alkoholu nebo drog
Ivana Nguyenová, Policejní prezidium

Celkové údaje o úrazech mužů zákona v souvislosti se zadržováním agresivních pachatelů Policejní prezidium překvapivě podle tvrzení svého tiskového odboru nemá. Potvrzuje ale, že u většiny situací, kdy dojde i k napadení policisty, bývají pachatelé opilí nebo zfetovaní.

„Ve zhruba 70 procentech všech případů bývají pachatelé pod vlivem alkoholu nebo drog,“ potvrdila Právu mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová. Nejčastěji na ně policisté narazí, když vyvádějí na ulici, dopouštějí se domácího násilí nebo při silniční kontrole.

Podstav má i výjezdovka

Podle policistů z terénu se ale řada vyhrocených případů ani nezveřejňuje a už vůbec ne, pokud při nich dojde ke zranění příslušníků. Dávají si to do souvislosti s tím, že nyní policie celorepublikově hledá posily. Pořádá proto náborovou kampaň a údaje o zranění a úrazech policistů by mohly odrazovat.

Chybí kriminalisté a policisté na ulicích, některá oddělení proto nemohou sloužit nonstop. Stejně tak i u PMJ, která sbírá to nejhorší z ulice, panuje trvalý personální podstav.

Tabulkově má mít 317 policistů. Ve stavu jich je 308, z toho necelé dvě desítky jsou na odborné přípravě.

Zfetovaní zabíjeli v autech

Zfetovaní řidiči loni častěji zabíjeli. Od ledna do listopadu 2015 policie eviduje 219 případů nehod, kdy řidič byl pod vlivem omamných látek, což je meziročně o šestnáct více. Přitom zemřelo deset lidí a to je meziročně o šest osob více.

Potíž je v tom, že činnost mnohých dealerů musí policie řešit jen jako přestupek. Nejen proto, že vězení jsou plná, ale proto, že zachycené návykové látky šikovně nenaplňují definici zákona.

Jak reportér Práva před časem zjistil v terénu, je tomu tak i v případě jednoho obchodu s módou v Praze 2, který připomíná styl „pouličních gangů“. Lze v něm běžně koupit lahvičky s bílým práškem. Za dvě stě korun.

Bývají označeny většinou kresbou nějaké figurky a sdělením na obalu, že se jedná o sběratelské vzorky, které nejsou určeny k vnitřnímu užití. Uvnitř, jak prokázala policejní laboratorní analýza, je mix nejrůznějších látek používaných při výrobě léků.

Dealeři to pak už ani nijak nevaří jako u pervitinu.

Prostě farmakologické látky rozemelou a sesypou do lahvičky. „Bylo mi po tom strašně zle, nevěděl jsem po tom, co dělám,“ potvrdil Právu čtyřicetiletý Martin, uživatel, jenž svoji závislost už léta drží na uzdě a který reportéra Práva na tento případ upozornil.

Sice drogy, ale ne podle zákona

Látky se mají údajně vozit z Polska. Obdobnou síť už jednou policie rozprášila, ale nenápadně roste nová. Jenže látky obsažené v lahvičkách nejsou na seznamu zakázaných omamných látek. A tak se věc řeší jen jako přestupek anebo jen na úrovni místního oddělení.

„Mám na stole patnáct otevřených případů. Většinou recidivisté. Myslíte, že máme sledovací prostředky a kapacity, abych například zjistil, odkud vozí ty lahvičky do toho obchodu? Ani náhodou. A když nás operativní činnost zavede za hranice obvodu, tak už se musí žádat o kooperaci s dalšími útvary, takže vše je na dlouhé lokte a s vidinou mizivého výsledku,“ shrnul pro Právo zkušený drogový kriminalista.

Podle policistů z protidrogové centrály je to i tím, že v české společnosti ve skutečnosti panuje poměrně velká benevolence vůči drogám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám