Hlavní obsah

Jak zvládají pražští bezdomovci zimu?

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ocitnout se ze dne na den na ulici zažilo několik tisíc lidí a to jen na území hlavního města. V noclehárnách není místo pro všechny, a tak si hledají jiné prostory, kde mohou složit hlavu a trávit čas. Jedno takové je také v pražských Holešovicích.

Jak zvládají pražští bezdomovci zimu?Video: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

V hlavním městě žije zhruba 4 500 lidí bez domova a to z různých důvodů. „Vrátil jsem se z vězení a o takového člověka už nemá nikdo zájem,“ řekl bezdomovec Václav Šíma.

„V jednu chvíli jsem už neměl na nájem, tak mě vyhodili. Pak jsem bydlel u své sestry, pak na ubytovně a teď jsem tady,“ popsal bezdomovec Andrej Mucha.

Oba žijí přibližně 10 let u Vltavy poblíž zastávky Vltavská. O své okolí se starají, uklízí lahve a dokonce i zametají. Připraveni jsou i na zimu. „Poslední dva roky taková zima nebyla. A když přijde, tak zalezeme pod peřiny a dáme si čaj nebo kafe,“ uvedl Mucha.

Praha společně s několika neziskovými organizacemi nabízí těmto lidem sociální služby. v zimních měsících jsou také navýšeny kapacity nízkoprahových center a nocleháren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám