Hlavní obsah

Okolí pražské O2 arény se dočká proměny

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Druhým navštěvovaným místem kromě historického centra Prahy zahraničními i domácími turisty je bezpochyby O2 aréna. Stanice metra a její okolí lze však stěží považovat za reprezentativní.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Okolí stanice metra Českomoravská připomíná ulice postsovětských republik v 90. letech.

Článek

Do stanice Českomoravská s výstupem k O2 aréně míří kromě rezidentů a pracujících davy lidí ať už na hudební koncerty, světová mistrovství, nebo jiné události vyžadující moderní halu s kapacitou 18 000 lidí. Pokud cestující nastoupí v některé z nových stanic metra nebo těch blíže centru, může mít pocit, že cestoval časem.

To, že Českomoravská až nepříjemně připomíná hluboký socialismus, si uvědomuje i Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP). „Na rekonstrukci veřejných prostor stanice metra Českomoravská a výměnu staničních eskalátorů je v současné době připravováno technické zadání pro výběr projektanta,“ sdělila Právu mluvčí DPP Aneta Řehková.

Úprav se dočkají i zastávky nad zemí. „Co se týká nadzemních částí stanice a autobusových zastávek, tak s jejich komplexní revitalizací je počítáno v rámci připravovaného developerského projektu. V současné době DPP jedná s investorem o podmínkách smlouvy,“ dodala Řehková s tím, že zatím lze s jistotou říct jen to, že to bude v horizontu pěti let.

Výměna potrubí potrvá přes 10 měsíců

Pokud cestující při výstupu z metra zahnou ve vestibulu doleva, ocitnou se v ulici, která připomíná spíše komunikace postsovětských republik v 90. letech.

Zmalované fasády domů s blikajícími neony, budovy s opadanou fasádou či přízemní dílny s plechovými vraty, a především těžká technika, která obyvatele ulice Drahobejlova a okolí už sbíječkami budí od června.

Dělníci tu vyměňují vodovodní řad. Podle místních jdou práce pomalu, podle Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) je to však v pořádku. Ulice je to dlouhá a do toho ty uličky v okolí. A tak se ani PVS, která si najala jako zhotovitele prací firmu Pragis, a. s., ani městská část nikterak nepozastavují nad tím, že výměnu potrubí si už před prvním výkopem naplánovali na deset měsíců.

„K dnešnímu dni je ukončena obnova vodovodních řadů ulicích: Lihovarská, Kurta Konráda, U Svobodárny, U Skládky, Ocelářské a některé úseky ulice Drahobejlova. Nyní probíhají práce na obnově povrchů. K ukončení této stavby zbývá položení vodovodního řadu v části ulice Kovářské s termínem dokončení 30. 4. 2016,“ vyjmenovala Hana Kletečková z PVS.

Nová základní škola

Třešničkou na dortu je pak nejstarší pražská ubytovna Svobodárna na rohu ulice Drahobejlova, jejíž omítka připomíná nálet znepřátelených vojsk. „Snažíme se najít finanční zdroje pro rekonstrukci vnějšího pláště budovy. Nicméně definitivní slovo bude mít rozpočtová komise a finanční výbor,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 9 Jiří Houdek.

„V minulých letech směřovala velká část investic do dostaveb školek a do budování nových. V příštích letech se nám děti přelijí do škol základních a již nyní víme, že nám současná kapacita stačit nebude, proto již několik let řešíme budování úplně nové základní školy ve Vysočanech,“ dodal Houdek.

Reklama

Výběr článků

Načítám