Hlavní obsah

Zemanovi věří 54 procent lidí, méně by ho chtělo za prezidenta podruhé

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentu Miloši Zemanovi důvěřuje podle průzkumu společnosti Stem 54 procent lidí. Zájem, aby Zeman v prezidentském úřadu pokračoval i v dalším volebním období, vyslovilo 41 procent dotázaných.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

Článek

Podle průzkumu má Zeman největší podporu mezi lidmi s nižším vzděláním, lidmi nad 60 let s příznivci levice.

Zemanova podpora je dlouhodobě relativně stabilní. V září ji deklarovalo 55 procent, loni v říjnu 57 procent veřejnosti. Společnost nicméně připomněla, že Zemanův předchůdce Václav Klaus měl před deseti lety důvěru až 70 procent lidí.

Podruhé už ne, myslí si většina Čechů

Při dotazu, zda si přejí Zemana jako prezidenta i v příštím volebním období, odpovědělo kladně 41 procent lidí, opačný názor zastává 59 procent dotázaných.

„Miloše Zemana si přeje jako prezidenta i na příští volební období téměř polovina vyučených, ale jen třetina lidí s vysokou školou. Většinově ho chtějí lidé nad šedesát let, u ostatních je to kolem dvou pětin, závislost na věku není výrazná,“ všímá si průzkum.

Nejpozitivněji prezidenta vnímají a přejí si jeho opětovné zvolení příznivci ČSSD a KSČM. Kladně jej vnímají rovněž příznivci ANO. Jeho opětovnou volbu však většinově nepreferují. Negativně hodnotí prezidenta voliči KDU-ČSL, TOP 09 a ODS.

Lidé byli dotazováni rovněž na to, zda se podle jejich názoru podaří postavit Zemanovi silného protikandidáta. Souhlas s tímto tvrzením vyslovilo 61 procent lidí.

Anketa

Měl by být podle vás Miloš Zeman prezidentem i v dalším volebním období?
Ano
60,2 %
Ne
39,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13935 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám