Hlavní obsah

Bezhotovostní platby ve sběrnách pomohly, kovy se kradou téměř o 60 procent méně

Novinky, zpe

Povinný bezhotovostní výkup kovů, který platí od letošního března, podle ministerstva životního prostředí pomohl. Za tři čtvrtě roku klesly podle policejních statistik krádeže kovů o 57 procent a způsobené škody o 48 procent.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Od března do října evidují policisté 3 416 trestných činů. V roce 2014 jich přitom bylo přes osm tisíc. Ubylo především krádeží poklopů od kanálů nebo dopravního značení. Méně ukradených kolejí a zabezpečovacích kabelů hlásí například Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

„Za tímto rapidním poklesem nesporně stojí naše vyhláška, spolu s častějšími kontrolami sběren ze stran České inspekce životního prostředí i policie a dalších státních úřadů, které s námi spolupracují v rámci naší ‚kovové‘ kobry,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Povinný kamerový systém

Ministerstvo do budoucna plánuje další změny. Sběrny by například musely povinně proškolit obsluhu, uvažuje se také o omezení otevírací doby na denní hodiny. Do sběren a výkupen by měly častěji chodit kontroly.

„Také chceme dát ještě větší kompetence krajům a obcím, na jejichž území sběrny jsou. Zavedeme povinnost mít v každé sběrně kamerový systém a důsledně tak evidovat veškerý vykupovaný materiál, nebude chybět ani prevence proti daňovým únikům a zneužívání sociálních dávek,“ dodal Brabec.

Přehled trestných činů a způsobené škody
ObdobíPočet trestných činůŠkoda
Březen až říjen 20148030343 mil. Kč
Březen až říjen 20153416178 mil. Kč
Zdroj: MZP

Reklama

Výběr článků

Načítám