Hlavní obsah

Sobotka: Prohlášení Islámského státu nesmíme podcenit

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Česká republika nesmí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podcenit prohlášení Islámského státu, které ČR zařadilo na seznam úhlavních nepřátel. Policie a tajné služby budou situaci věnovat odpovídající pozornost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Česká republika je už několik let součástí mezinárodní koalice, která aktivně bojuje proti Islámskému státu. Není důvod se divit, že si toho islamističtí radikálové všimli. Nic nesmíme podcenit, včetně tohoto prohlášení,” uvedl premiér.

Policie a tajné služby budou prý prohlášení věnovat odpovídající pozornost. Aktuální bezpečnostní situaci v ČR a EU vyhodnotí vláda na svém mimořádném zasedání v sobotu. Premiér na zasedání přizval také zástupce policie a tajných služeb.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bezpečnostní opatření zůstávají i nadále posílená,“ sdělil Novinkám ministr vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Šéf vnitra dodal, že se jedná o zřejmě nejviditelnější výpad teroristů vůči naší zemi. „Fakticky nejde o nic překvapivého. Jsme na seznamu nejvyspělejších zemí světa, kterým fanatičtí teroristé vyhlásili válku už dávno,“ komentoval Chovanec. Doplnil, že je přesvědčen, že tuto válku vyhrajeme.

Podobně komentoval situaci vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Úhlavním nepřítelem Islámského státu je svoboda a demokracie, takže to není žádným překvapením,“ řekl Novinkám. Sobotkovi nicméně navrhl, aby kvůli videu svolal Bezpečnostní radu státu. Za to se postavil i ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje za chybnou jakoukoli reakci. "Představitelé tzv. Islámského státu sami říkají, že nejméně polovina jejich tažení proti nám je mediální kampaň. Teď si užívají své pochybné čerstvé popularity a snaží se zasáhnout co nejdál a vydržet co nejdéle. Připadá mi, že dokonce i reagovat na jejich velkohubé filmové klipy je chyba," řekl ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám