Hlavní obsah

Dienstbier: Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci Česka, překročil všechny meze

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti, je přesvědčen ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Některé výroky hlavy státu jsou xenofobní a islamofobní a vytvářejí ve společnosti strach, řekl Dienstbier v rozhovoru pro ČTK. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v České televizi uvedl, že Dienstbier svým názorem na přijímání uprchlíků ohrožuje bezpečnost republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání kabinetu

Článek

Úterním vystoupením na Albertově prý Zeman překročil veškeré meze, když podpořil „nenávistné skupiny ve společnosti”. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci uvedl, že Dienstbier opět dokázal, že pohrdá občany, jejich názory a oprávněnými obavami.

„Já jsem si nikdy neuměl představit, že hlava tohoto státu bude podporovat extremistické pozice, bude takovýmto způsobem rozdělovat, rozeštvávat společnost a především strašit lidi," řekl Dienstbier k úterní akci, na níž Zeman vystoupil po boku členů Bloku proti islámu, který zastává k islámu a přijímání uprchlíků z muslimských zemí velmi negativní postoje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nepřijatelná paušalizace

„Já si neumím představit, že v jakékoli civilizované zemi by hlava státu tímto způsobem vystoupila, podpořila takovéto nenávistné skupiny ve společnosti a že by si to společnost nechala líbit, že by to bylo tolerovatelné," řekl také ministr pro lidská práva. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička v minulosti na svém facebooku psal například o namletí muslimů do masokostní moučky.

Nejen jeho výroky, ale i některá Zemanova slova považuje Dienstbier za xenofobní a islamofobní. „Především je to naprosto nepřijatelné paušalizování. Není to hodnocení jednotlivých lidí podle toho, jak se chovají, jak žijí,” uvedl ministr, podle něhož je v Česku několik desítek tisíc muslimů, s nimiž nejsou žádné problémy.

Ovčáček: Ohrožuje bezpečnost ČR

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka Dienstbier tím, že v minulosti mluvil o možném přijetí desítky tisíc uprchlíků do Česka, ohrožuje bezpečnost České republiky. "Ve volebním štábu pana prezidenta měl pan ministr Dienstbier, tehdy ještě nebyl ministrem, přezdívku vzteklé štěně," řekl Ovčáček v České televizi (ČT).

"Jeho zhrzenost z prezidentské volby je přímo vidět při každém vyjádření," dodal s poukazem na to, že Dienstbier neuspěl proti Zemanovi v předloňské přímé volbě prezidenta.

Vyvolává strach ve společnosti, tvrdí ministr

Zeman nedávno hovořil například o hrozbě zavádění islámského práva šaría v Česku nebo o tom, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit. Jeho výroky v říjnu kritizoval mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva, který je označil za xenofobní. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

NA Albertově promluvil prezident Miloš Zeman

Podle Dienstbiera prezident svými slovy a postoji pomáhá budit strach, místo aby byl moderátorem a snažil se zklidňovat situaci a hledat společná řešení. Zeman podle něj přinejmenším napomáhá vytváření podhoubí pro fašizaci společnosti. „Samozřejmě tím, že vyvolává strach ve společnosti, tím jak situaci komentuje, tak tím k tomu samozřejmě přispívá, vytváří tu atmosféru, a dokonce bych řekl, že je v čele tohoto procesu svými výroky,” uvedl také.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám