Hlavní obsah

Svatého Martina přivítáme v šortkách, přiveze teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínající pracovní týden bude podle předpovědi mimořádně teplý. Svatý Martin ve středu na bílém koni rozhodně nepřijede, v teplém západním proudění budou naopak padat rekordní hodnoty, v úterý by se dokonce teploměry na některých místech ČR mohly přiblížit 20 stupňům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Teplotní rekordy by měly padat celý pracovní týden, zpočátku týdne budou teploty stoupat až k 19 stupňům, postupně pak k 16,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. „V nadsázce říkám, že svatého Martina letos přivítáme v šortkách,“ doplnila. Údaje naměřené v neděli jí dávají za pravdu, například v Praze panovaly teploty 10,5 stupně nad normálem.

Pocitové vnímání mimořádně vysokých teplot může zmírnit čerstvý vítr, který bude foukat v pondělí a v úterý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí bude panovat nejdříve velká oblačnost, na severu se občas může vyskytnout dešťová přeháňka. Během odpoledne ale bude oblačnosti ubývat až na polojasno. Maxima vystoupí na 14 až 18 stupňů.

V úterý bude převážně oblačno, během dne přechodně i polojasno. Slabé přeháňky se vyskytnou jen v horských oblastech. Ranní teploty budou opět relativně vysoko na 12 až 8 stupních, nejvyšší odpolední vyšplhají na 15 až 19 stupňů, přičemž není vyloučeno, že na některých stanicích budou atakovat dvacítku.

Ve středu bude panovat převážně oblačno, teploty po ránu 12 až 8, odpoledne 14 až 18. Mírně ochlazovat se začne ve čtvrtek, kdy bude zpočátku oblačno, přechodně až zataženo, během dne ale opět místy až polojasno. Ranní minima klesnou na 10 až 6 stupňů, odpolední se zastaví nejvýše mezi 12 až 16 stupni.

Na víkend citelné ochlazení

Během pátku bude oblačnosti nejméně, panovat má většinou polojasno. Vlivem toho ale klesnou ranní minima, a to až na 7 až 3 stupně. Odpoledne se dočkáme teplot v rozmezí 12 až 16 stupňů.

„O víkendu začne přibývat frontální oblačnost, takže ke slovu přijdou deštníky. Počasí se vrátí do listopadu,“ upozornila Honsová. Teploty v sobotu a v neděli se podle ní budou pohybovat už jen mezi 6 až 10 stupni. Podle některých modelů by se na vrcholcích hor, kde v minulých inverzních dnech stoupaly teploty až k 17 stupňům, mohl objevit sníh.

Anketa

Vyhovuje vám současné teplé počasí?
Ano, je to příjemné
73,3 %
Ne, touhle dobou už má být chladněji
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7585 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám