Hlavní obsah

Němečtí „agenti” verbují budoucí lékaře na českých univerzitách

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Studenty medicíny na českých vysokých školách lanaří němečtí „agenti”. Lákají je na peníze a další výhody. Právě odchod absolventů medicíny do Německa je přitom jedním z důvodů, proč české nemocnice, hlavně ty krajské, trápí nedostatek personálu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Budova Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Archivní snímek

Článek

Německé firmy „loví” české studenty především pro budoucí práci v příhraničních nemocnicích v Bavorsku, řekl Právu děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Boris Kreuzberg. Podle něho takové náborové akce probíhají po celé republice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Německé firmy oslovují české studenty prostřednictvím webu nebo kontaktují studentské organizace. Schůzka pak většinou probíhá mimo univerzitu. Existují ale i případy, kdy němečtí náboráři bez svolení proklouznou na školu.

„Zástupci německé společnosti, často lékaři, studentům líčí, jaké mohou mít peníze, ubytování a další výhody. Účast na takových setkáních studentům nezakazujeme. Rozhodně jsem ale proti tomu, aby půdu pro tyto náborové akce poskytovala fakulta,“ říká Kreuzberg.

Atestace v Německu a vyšší platy

Absolventi, kteří se s agenty dohodnou, se navíc vyhnou atestaci v Česku. Méně náročné zkoušky, alespoň podle odborníků, pak absolvují za hranicemi.

„Česká lékařská komora říká, že odchody způsobuje nepřátelský atestační systém. Takové odůvodnění považujeme za přehnané. Komora chce atestace zjednodušit a vrátit se k dvouatestačnímu systému, který zde byl za socialismu. My jsme koncem předchozího desetiletí přešli na evropský systém. Výuka spadla pod fakulty, což je krok kupředu. Mají to v rukou největší odborníci v oborech. Chceme, aby studenti byli dobře připraveni,“ dodává Kreuzberg.

Jen z Plzně v současné době do Německa odchází až 8 procent absolventů medicíny ročně. Především pro krajské nemocnice jsou pak spolu se zdravotními sestrami nedostatkovým zbožím. Například Rokycanské nemocnici aktuálně chybí čtyři lékaři a dvanáct sester.

Jedním z důvodů, proč absolventi odcházejí do zahraničí, jsou peníze. Zatímco ve Fakultní nemocnici v Plzni je průměrný plat lékaře 72 tisíc korun, v Německu dostane čtyřnásobek.

Odcházejí i sestry

Odlišná situace panuje u zdravotních sester. Děkanka Fakulty zdravotnických studií ZČU Ilona Mauritzová upozorňuje, že problémem nejsou jen finance. „Sestřičky do zahraničí odchází proto, že jsou přetížené, unavené a kvůli službám navíc nezvládají osobní život,“ říká.

Plzeňský kraj se problém pokouší řešit dvěma memorandy, které v pátek podepsal s Lékařskou fakultou UK a Fakultou zdravotnických studií ZČU v Plzni. Hejtmanství chce finančně motivovat lékaře, kteří budou ochotni pracovat v krajských nemocnicích.

Vybraní studenti posledního ročníku budou dostávat několikatisícový měsíční příspěvek, po nástupu do zaměstnání pak dostanou stabilizační příspěvek, jehož výše se podle aktuální situace může vyšplhat na desetitisíce až statisíce korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám