Hlavní obsah

Tok migrantů do Česka se zastavil, řekl Chovanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet migrantů, kteří přecházejí přes české území, klesl. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) policie v posledních dnech zadržela jen pět až sedm lidí denně bez povolení, které vrací zpět do Rakouska. Uvedl to v neděli v diskusním pořadu televize Prima.

Tok migrantů se zastavil, řekl ministr ChovanecVideo: Prima FTV

 
Článek

„Migrační tok k nám se zastavil. Počty klesly,” řekl Chovanec.

Zároveň upozornil, že současný migrační tok by se mohl změnit, pokud by došlo na uzavření zelené hranice mezi Rakouskem a Německem. V tom případě by mohli běženci hojně využívat trasu přes Českou republiku. Praha podle Chovance na takový scénář myslí, proto posílila kontrolu hranice s Rakouskem.

Chovanec: uprchlická zařízení jsou dostatečná

Současně Chovanec odmítl kritiku ombudsmanky Anny Šabatové týkající se podmínek v uprchlických táborech v Česku. Šabatová navštívila tábor v Bělé - Jezové a po kontrole uvedla, že zde děti uprchlíků „žijí hůř než čeští vězni”.

Chovanec uvedl, že se s ombudsmankou příští týden sejde. „Trvám na tom, že podmínky odpovídají 21. století. Jsou u nás lepší než na nádraží Keleti v Maďarsku,“ řekl Chovanec. Upozornil, že se otevírají i další uprchlická zařízení. „Otevíráme Drahonice, Balkovou, také trakt pro matky s dětmi,” dodal ministr Chovanec.

Češi prý nejsou xenofobní

Chovanec se zmínil i o tom, že Česko se do budoucna bez migrantů neobejde. „Nechci šířit xenofobii, ale ostražitost,“ řekl s tím, že Češi nejsou xenofobní, protože u nás žijí statisíce cizinců.

Podle statistického úřadu žilo na konci prvního pololetí v Česku téměř půl miliónu lidí ze zahraničí.

Chovanec zmínil i to, že mnozí uprchlíci přicházejí do Evropy s přehnanými očekáváními. Podle Chovance by pomoc měla směřovat do zemí, ze kterých migranti utíkají. „Pomáhejme potřebným. Nemůžeme spasit celý svět,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám