Hlavní obsah

Olomoucký hejtman Rozbořil po výslechu nepřišel do práce

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, mhr, kab, jas

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který byl v úterý vyslýchán v souvislosti se zásahem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), ve středu nenastoupil do práce. Zrušil i naplánovaný program. Podle žalobce Iva Ištvana zatím v kauze nebyl nikdo obviněn.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil

Článek

„Zrušil svůj původně plánovaný denní program,“ řekla Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Hejtman se měl odpoledne zúčastnit mj. finále 6. ročníku celostátního festivalu pro handicapované talenty Nad oblaky aneb Každý může být hvězdou na olomouckém výstavišti. Již v úterý nepřišel na předávání ocenění zasloužilých trenérů a sportovních funkcionářů Olomouckého kraje. Pamětní listy za celoživotní práci a přínos v oblasti sportu za Rozbořila předával v kongresovém sále krajského úřadu jeho náměstek Radovan Rašťák (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nemohl se akce zúčastnit vzhledem k přítomnosti policistů na krajském úřadě. Co se týče toho, o co se tu zajímali, mám od police zákaz podávat jakékoliv informace,“ uvedla mluvčí.

Policisté v úterý strávili s Rozbořilem šest hodin v jeho  pracovně na hejtmanství. Hejtman měl vypnutý telefon a přístup k němu neměli ani jeho náměstkové.

Obvinění zatím nepadla

"V tuto chvíli probíhají stále úkony trestního řízení. Dosud nebyl nikdo obviněn, pořád jsme v polovině lhůty, kterou policejní orgán má na to, aby zpracoval zajištěný materiál a vyhodnotil je. Na případu pracovali policisté z ÚOOZ a státní zástupci celou noc a budou pokračovat dnes celý den a celou noc," uvedl žalobce Ištvan.

Policisté v úterý zasahovali na více místech. Prohledávali mimo jiné i dům někdejšího ministra vnitra Ivana Langra. Prohlídka Langrova domu trvala od úterního rána, žalobci dům opustili bez jediného slova kolem 23.00.

Langra policisté v noci vyslýchali. Radiožurnálu sdělil, že policii podal vysvětlení a řekl vše, co chtěli vědět. Co u něj kriminalisté hledali, prý netuší a doteď nerozumí tomu, co se odehrálo. Případ dál nechtěl komentovat s odkazem na policejní vyšetřování.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Policisté v Olomouci zasahovali i v domě Ivana Langera.

Podle serveru Neovlivní.cz, který se odvolává na informace obsažené v povolení k prohlídce Langrova domu, navedly detektivy k exministrovi jeho kontakty s policisty. Ti jej měli zmiňovat v odposleších v souvislosti s výběrovým řízením na šéfa olomouckých strážníků, kde se měl postarat o nalezení vhodného protikandidáta, či kvůli údajnému předávání informací z policie hejtmanu Rozbořilovi.

Naopak o solární elektrárně Ševětín se v povolení k prohlídce podle serveru nehovoří. Specifikován není ani trestný čin, jehož se mohl Langer dopustit.

Mafiánské praktiky a obchod s informacemi

To potvrzuje i zdroj deníku Právo, který naznačil, že primárním důvodem zásahu je systematické vynášení informací a jejich následné využívání v byznysovém prostředí.

„Je to primárně o mafiánských praktikách a obchodu s citlivými informacemi,” poznamenal k tomu zdroj.

V kauze se policie podle médií zaměřila také na jeho známého, olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Zadržen prý byl rovněž náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec, vedení olomoucké policie nechtělo nic komentovat.

Kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci zasahovali v detektivové také v Praze. Domovní prohlídky podle Ištvana pokračují i ve středu, a to jak v Praze, tak v Olomouci.

Podle úterních slov ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by se policie mohla k případu blíže vyjádřit během několika dní.

Premiér Bohuslav Sobotka ( ČSSD) nechtěl policejní akce komentovat. „Jakékoliv policejní aktivity by vůči veřejnosti měli komentovat policisté a státní zástupci, nikoliv politici," uvedl pro Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám