Hlavní obsah

Léčebna v Bohnicích otevřela dveře veřejnosti. Nejvíce zaujaly elektrošoky

– Praha
Novinky, mak

Měli jste dojem, že elektrošoková léčba se v dnešní době již nepraktikuje? V povědomí z dřívějších let je přece spojována s něčím kontroverzním až hrůzostrašným. Den otevřených dveří v Psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích nás minulý čtvrtek zavedl na interní oddělení, kde elektrošoky provádějí.

Místnost, kde se provádějí elektrošoky a terapeutické dílny pro pacientyVideo: Novinky

 
Článek

Lidé si mohli vybrat, kterou část léčebny si prohlédnou. Kromě části s elektrošoky, o niž byl velký zájem, mohli vidět například terapeutické dílny.

Zřejmě i scéna z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem přispěla k nechvalné pověsti elektrošokové léčby jakožto postupu, kterým se nepohodlným lidem vymývá mozek. Elektrošoky, odborně elektrokonvulzivní terapie, se přitom k léčbě využívají dodnes. Lékaři je metoda hodnocena jako vysoce úspěšná a bezpečná.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Léčba se provádí na interním oddělení za přítomnosti anesteziologa a psychiatra. Je určena především pro pacienty s těžkým průběhem depresivní poruchy a pro pacienty s psychózou. To znamená schizofrenie, mánie a maniodepresivní psychóza,“ řekla primářka Akutní péče Psychiatrické léčebny Bohnice Věra Strunzová.

Foto: Novinky

Kleště s elektrodami, které se dnes již nepoužívají.

Zákrok je pacientovi prováděn vleže na lůžku, kdy mu jsou připevněny dvě elektrody na spánky, zároveň je připojen na EKG, které sleduje činnost srdce.

„Léčbu provádíme v celkové anestezii, podobné jako při operaci. Při samotném výkonu pak pacient dostane elektrický výboj, který vygeneruje náš elektrošokový přístroj. Výboj je ultrakrátký křečový stav, který trvá maximálně dvě vteřiny. Pacienta výkon nebolí a rozhodně na něj němá žádnou špatnou vzpomínku. Poté je dvě hodiny pod zvýšeným dohleden umístěn na lůžku,“ přibližuje zákrok primářka.

Lékaři šokují třikrát týdně v průměru pět pacientů, kteří jsou v bohnické psychiatrické léčebně hospitalizováni. Ve většině případů se léčba provádí na základě souhlasu a srozumění pacienta. V extrémních případech však lze provádět i proti jeho souhlasu. Za těchto okolností se nikdy nejedná o rozhodnutí jednoho lékaře, ale více psychiatrů.

„Jedná se o stavy duševní nemoci, kdy je pacient například závažně depresívní a má za sebou nějaký závažný sebevražedný pokus nebo má myšlenky si těžce ublížit. Pak to mohou být stavy psychózy, kdy má člověk narušený kontakt s realitou, má halucinace, bludy, bývá autoagresivní nebo i heteroagresivní vůči svému okolí. Nebo stavy mánie, kdy má nadbytek energie, nespí, nejí, nepije, nekomunikuje. To jsou extrémně závažné duševní nemoci,“ vysvětluje Strunzová.

Úspěšnost léčby je kolem 80 procent, v porovnání s farmaky je značně vyšší. Má však své nežádoucí účinky. Těmi nejčastějšími jsou poruchy paměti. Jde buď o krátkodobou poruchu paměti, kdy se pacient do dvou tří dnů rozpomene na události předchozích dnů. Pak mohou být poruchy paměti dlouhodobé. Ty obvykle odeznívají do půl roku.

Svíčky, obrazy, šperky aneb Kreativita v dílnách

Terapeutické aktivity chráněných dílen představují stěžejní a nedílnou součást léčebného procesu psychiatrického pacienta. Aktivity se odehrávají jak na jednotlivých lůžkových pavilónech, tak na detašovaných pracovištích v areálu nemocnice.

Foto: Novinky

Výrobky pacientů Psychiatrické léčebny Bohnice

Pacienti mají možnost vybrat si z celkem 12 chráněných provozů. Mají k dispozici dílnu keramickou, textilní, šperkařskou, truhlářskou, knihařskou, nebo například dřevařskou. „Někdy jsem kreativitou pacientů překvapený. Vesměs jsou jejich výrobky podle mě na vysoké úrovni,“ doplnil terapeut Ivan Weiser.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám