Hlavní obsah

Dongres se stal náměstkem Útvaru pro ochranu ústavních činitelů

– Praha • Aktualizováno

Bývalý šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres už působí v jiné vrcholné policejní funkci - stal se náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. Informovala o tom v pátek Česká televize.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres

Článek

Dongres sám požádal o přeložení k jinému útvaru po zářijovém incidentu, při kterém aktivisté vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky místo prezidentské standarty. Prezident Miloš Zeman požadoval jeho odvolání.

Dongres už dříve řekl, že za incident necítí odpovědnost, areál prý hlídá hradní stráž, nikoliv ochranka prezidenta. Doplnil ale, že chce z funkce odejít, protože necítí důvěru prezidenta a bez toho se tato práce nedá vykonávat.

Zeman tvrdí, že odpovědnost nese také šéf Hradní stráže Radim Studený. Toho může odvolat náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc.

Členové skupiny Ztohoven 19. září pronikli převlečeni za kominíky na střechu budov Pražského hradu a vyvěsili tam místo prezidentské standarty obří červené trenýrky. Udělali to podle svého vyjádření proto, aby nad Hradem "zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic." Nyní čelí podezření z výtržnictví a krádeže.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

Dongres stanul v čele ochranky na podzim 2012 po incidentu v Chrastavě na Liberecku, kde na Zemanova předchůdce Václava Klause vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý muž. Tehdy z funkce odstoupil šéf ochranky Jiří Sklenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám