Hlavní obsah

Armáda cvičně staví humanitární tábor v Libavé

– Praha

Armáda cvičně staví humanitární tábor ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Preventivní akce má prověřit její schopnost čelit případné silné migrační vlně. Novinářům to ve středu řekl v Senátu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Dvě takzvané humanitární základny až pro celkem 900 lidí by mohla armáda nabídnout v případě potřeby pro zvládání migrační krize.

Foto: Drahoslav Ramík

Vojenský prostor Libavá

Článek

Tábor pro 450 lidí staví ženisté z Olomouce. Hotov a plně funkční má být do pátečního dopoledne. Bude mít kompletní rozvody elektřiny, sociální zařízení, kuchyň nebo lékařskou službu. "Věřím, že to splní účel," podotkl Stropnický.

Zástupci armády v Libavé řekli, že humanitární základnu jsou vojáci schopni postavit během pěti dnů včetně výběru místa a dovozu materiálu. Samotná stavba trvá 48 hodin a potřeba k ní je 40 vojáků a 20 řidičů. Vyrůst může na travnaté ploše, stejně jako v současné době v Libavé, ale i na zpevněném povrchu.

Preventivní akce

"Navrhl jsem ministrovi obrany, abychom udělali prověrku tohoto zařízení. Dnes byla zahájena, dokončena bude v pátek," řekl novinářům náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který se dnes přijel na Libavou podívat. "Jde o preventivní akci, chtěli jsme si vyzkoušet, zda jsme v časové normě schopni humanitární základnu postavit," dodal.

Armáda má k dispozici dva stanové tábory pro 450 lidí, v případě potřeby by tak byla schopna se postarat až o 900 uprchlíků. Ve stanech by mohli zůstat asi měsíc. Po tu dobu by jim vojáci zajišťovali jídlo, pití, místo pro hygienu a pro spánek. Měsíční provoz základny stojí bez platů vojáků pět milionů korun, řekl Bečvář.

Tábor budou tvořit tři části. V první by byli případní migranti přijati, zkontrolováni vojenskou policií a vyšetřeni lékařem. Druhá je pobytová a třetí tvoří technologické zázemí. Základna bude podle armády symbolicky oplocena. V případě ostrého nasazení základny by v ní pracovalo asi 100 lidí, v každé směně 50. Z toho 30 by tvořili strážci, zbytek kuchaři či lékaři.

Stany jsou letité, ale funkční

Ačkoli jsou stany již letité, podle vojáků jsou zcela funkční. V minulosti byla část z nich použita v Praze jako zimní nouzové nocležiště pro bezdomovce nebo jako zázemí pro hasiče při povodních. V ideálním případě tábor zabere plochu asi 300 krát 300 metrů, v případě nouze se ale vejde i na pozemek o rozloze 150 na 200 metrů.

Armádní tábor nebude podle Stropnického doplňovat současnou kapacitu záchytných a dalších zařízení pro cizince, počty míst v nich jsou nyní dostatečné. Jak dlouho bude tábor v prostoru Libavá stát, není jasné.

Podle Bečváře by základna mohla být v případě nutnosti vyslána i do zahraničí. "Určitě schopnosti na vyslání mimo území České republiky má. Ale to jde mimo armádu, to záleží na rozhodnutí vlády," řekl.

Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že v případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až 5000 vojáků k ochraně českých hranic. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst.

Stropnický dnes zmínil i již dříve avizované společné cvičení policie a armády. Mělo by se podle něho konat do konce září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám