Hlavní obsah

Koalice se dohodla na přesunech v rozpočtu ve výši pěti miliard

– Praha

Předsedové koaličních stran se na úterním večerním jednání dohodli na restrukturalizaci rozpočtu ve výši pěti miliard korun. Stovky miliónů korun navíc dostane ministerstvo vnitra, práce a sociálních věcí nebo zdravotnictví. Plánovaný schodek rozpočtu ve výši 70 miliard korun se nemění, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Odpovědi na dotaz, kde se pět miliard navíc našlo, se Sobotka vyhnul.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové vládních koaličních stran Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Článek

"Šlo o restrukturalizaci toho dosavadního návrhu zákona o státním rozpočtu. Identifikovali jsme položky, u kterých se ukazuje, že to čerpání nebude takové, jak původně ministerstvo financí předpokládalo, a posílili jsme výdaje v jednotlivých rozpočtových kapitolách v řádu cirka pěti miliard korun," uvedl po jednání Sobotka.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se schůzce nerozdělovaly resortům miliardy, ale spíše stovky miliónů. "V podstatě každý dostal nějaké stovky miliónů. Jsou tam různé i drobné na prevenci hazardu, na Českou obchodní inspekci...na program pro obce na výstavbu sociálních zařízení," poznamenal.

Kolem 400 miliónů korun navíc na investice do nemocnic má dostat ministerstvo zdravotnictví, asi o 100 miliónů se navýší také rozpočet ministerstva pro místní rozvoj. Resort vnitra podle Babiše dostane dalších 400 miliónů korun. S ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) chce šéf státní kasy ještě dořešit částku, která by do rozpočtu mohla jít z Lesů ČR.

Rozpočet by měl kabinet schválit 23. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám