Hlavní obsah

Intervaly nočních linek v metropoli se zkracují

Praha

Od páteční noci se intervaly noční MHD v Praze zkrátí během víkendů z nynějších 30 na 20 minut. Změna se týká všech devíti nočních tramvají a šesti nejvytíženějších autobusových linek, které v centru hlavního města jezdily přeplněné. Na konci roku společnost Ropid vyhodnotí, zda kratší intervaly zavede trvale.

Článek

Tramvaje číslo 51 až 59 a autobusové linky 504, 505, 510, 511 a 512 pojedou v nocích z pátku na sobotu a ze soboty na neděli nově každých 20 minut. Zároveň se sloučí autobusové linky 504 a 508, což má cestujícím nabídnout nová přímá spojení a odlehčit nejvytíženějším tramvajových linkám v centru.

Centrální přestup mezi tramvajovými linkami v zastávce Lazarská zůstane i při zkráceném intervalu zachován. „Z důvodu časových posunů některých spojů budou upraveny také jízdní řády některých návazných příměstských autobusových linek,” uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Zkrácení intervalu vyjde vedení města za čtyři měsíce odhadem na 5,6 miliónu korun, celoročně to vychází na zhruba 17 miliónů. Podle magistrátu je změna o dost levnější než prodloužení provozu metra do 01:00, které metropole zkoušela před pěti lety. Náklady na prodloužení provozu metra by se ročně vyšplhaly na 55 miliónů.

V rámci pražské MHD funguje v noci devět tramvajových linek a přes dvě desítky nočních autobusů. Během víkendových nocí cestuje MHD přes 31 000 obyvatel a návštěvníků hlavního města.

Reklama

Výběr článků

Načítám