Hlavní obsah

Podívejte se na zámek Konopiště tak trochu jinak

– Konopiště
Novinky, mak

Přestože je Konopiště v současné době označováno jako zámek, jeho původní majitelé ho zbudovali jako hrad. O jeho založení se zasloužil pražský biskup Tobiáš z Benešova, a to podle vzoru francouzských pevností s válcovými věžemi, parkánem, čtyřmi branami a padacím mostem.

Podívejte se na zámek Konopiště tak trochu jinak, ze vzduchuVideo: Novinky

 
Článek

Současnou podobu zámek dostal až na přelomu 19. a 20. století, kdy jej vlastnil jeho poslední šlechtický majitel, následník rakouského trůnu František Ferdinand d'Este. Arcivévoda dal zámek přestavět v historizujícím stylu a jeho okolí přeměnil v krajinářský park. Na ploše bývalé barokní zahrady založil Růžovou zahradu se skleníky.

Foto: Jana Sedláčková

Růžová zahrada u zámku Konopiště

„Poslední majitel František Ferdinand d´Este koupil Konopiště v roce 1887. Do historie se zapsal tím, že si vzal za ženu českou hraběnku Žofii Chotkovou. Spolu byli potom zastřeleni v Sarajevu v roce 1914,“ připomněla kastelánka Jana Sedláčková.

Podoba zámku i vnitřní vybavení zůstalo do dnešní doby ve velké míře stejné, jako by rodina Františka Ferdinanda opustila místo teprve nedávno.

Život rodiny Františka Ferdinanda nastiňují pokoje jednotlivých členů i služebnictva, vybavené dobovým nábytkem a porcelánem. O tom, že byl arcivévoda vášnivým lovcem, není pochyb. Jen v lovecké chodbě je vystaveno více než 800 kusů trofejí zvěře.

Foto: Jana Sedláčková

Lovecká chodba v jižním křídle zámku.

V roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců československý stát a zámek i s parkem byl zčásti zpřístupněn veřejnosti. Za druhé světové války byl na Konopišti umístěn hlavní štáb jednotek SS. Po osvobození bylo Konopiště znovu otevřeno pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám