Hlavní obsah

Sobotka kritizuje Babišův plán na rušení poboček finančních úřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se staví negativně k plánu ministra financí Andreje Babiše (ANO) zrušit 23 poboček finančních úřadů v menších městech. Podle Babiše zrušení těchto pracovišť ušetří 100 miliónů korun a občanů se nijak nedotkne. Sobotka chce plán projednat na koaliční radě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

"Rušení pracovišť finančních úřadů i v trojkových městech (obcích s rozšířenou působností) považujeme za chybné rozhodnutí, které zhoršuje dostupnost státní správy na venkově a nepomůže k lepšímu výběru daní," sdělil ve středu Sobotka televizi Nova.

Připojil se tak k senátorům, kteří rovněž považují plán za chybu a před kterými Babiš ve středu svůj záměr hájil. Podle něj v době, kdy lidé na rušené úřady chodili, bude na těchto místech operativně zajištěna služba. Úředníky propouštět nehodlá, chce je naopak soustředit jinde. Poznamenal také, že plán na rušení úřadů, který senátní výbor pro veřejnou správu označil za chybný a nedůvěryhodný, se připravoval asi deset let.

Senátor Jan Horník (STAN) poukázal například na to, že pokud bude muset poplatník cestovat místo do Kraslic, kde se má úřad zrušit, do Sokolova, bude to v zimě představovat až půldenní cestu. Kriticky vystoupil i předseda výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS). Materiál ministerstva financí, si podle něj v některých bodech protiřečí a svědčí to o tom, že analýza rušení nebyla zpracována důkladně.

Rozpravě o rušení pracovišť finančních úřadů se senátoři věnovali během projednávání vládní novely zákona o účetnictví. Babiš to označil za nekorektní. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) senátory upozornil, že se jejich rozprava od projednávaného tématu vzdálila. Babiš ujistil, že je ochoten přijít a uspořádat seminář, kde by záměr obhájil. Už příští týden o tom bude jednat sněmovní podvýbor pro financování územních samospráv. Začátkem září se tím bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám