Hlavní obsah

I o víkendu budou tropy. V sobotu čekejte až 38 stupňů, v neděli 37

• Aktualizováno

I v neděli budou v Česku podle meteorologů silná vedra, na Moravě a ve Slezsku až 37 stupňů. I ve zbytku republiky ale budou teploty kolem 30 stupňů, nebo i výše. Vyplývá to z výstrahy, kterou v sobotu společně s předpovědí počasí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V sobotu podle meteorologů teploty dosáhnou až 38 stupňů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Děti se koupou na Berounce

Článek

Již v pátek vyhlásil ČHMÚ na sobotu výstrahu před extrémními teplotami pro Prahu a Středočeský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký a Ústecký kraj, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 34 až 38 stupni. V sobotu meteorologové výstrahu prodloužili do neděle, kdy mají být na Moravě a ve Slezsku od 13:00 do 20:00 velmi vysoké teploty a ve zbytku ČR vysoké.

Podle předpovědi počasí na webu ČHMÚ budou v neděli nejvyšší teploty na Moravě a ve Slezsku dosahovat 33 až 37 stupňů Celsia. V Čechách se oproti sobotě pravděpodobně o něco ochladí, ale rtuť bude stále místy přesahovat tropickou třicítku - nejvyšší teploty v Čechách mají činit 29 až 33 stupňů. Ojediněle se mohou podle meteorologů objevit bouřky. "Velmi vysoké teploty budou pokračovat i v dalších dnech příštího týdne," sdělili v sobotu pracovníci ústavu.

Testování teplot termokamerouVideo: Novinky

Lidé by měli podle ústavu omezit v příštích dnech kvůli horku pohyb a tělesnou zátěž venku a pobyt na přímém slunci. Zejména ve stojících autech na sluníčku by lidé neměli nechávat děti, ale ani zvířata. Meteorologové také doporučují pít dostatek tekutin, u menších dětí dva litry denně a u starších dětí a dospělých až tři litry. Kvůli suchu se nedoporučuje rozdělávání ohňů v přírodě, nadále platí výstraha před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám