Hlavní obsah

Všude samé vosy: alergikům jde o život

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní sucho, vedro a teplá zima způsobily, že vosami a sršni se zahrady a koupaliště jen hemží. Láká je voda a sladkosti. Pro někoho znamená žihadlo jen bodnutí, pro některé ale může znamenat smrtelné ohrožení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vosa obecná. Ilustrační foto.

Článek

Paní P. D. si v podhůří Lužických hor šla v parném dni zaplavat do místního rybníka, ale když vylézala z vody, začala kolem ní kroužit vosa a píchla ji do břicha. V pátém měsíci těhotenství nic příjemného, horší to však bylo s alergií, kvůli níž mohla přijít o život.

Naštěstí si doběhla pro antialergika do chalupy včas a ze smrtelné hrozby zbyla jen narudlá podlitina. Vosa vypustila jen malé množství jedu, ale v případě agresivnějšího útoku by muselo dojít na adrenalinovou injekci.

Nebezpečných žihadel je v letošním roce všude dost, a to už v půli léta, ačkoli vosy a sršni bývají aktivnější až s dozráváním ovoce. Alergici musí být na pozoru.

Zvýšený počet výjezdů

„Středočeští záchranáři v této době často zasahují u osob, které bodl hmyz, což u nich spustilo alergickou reakci,“ sdělila mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Už od minulého týdne jejich záchranáři zaznamenali zvýšený počet výjezdů k osobám, které bodla vosa či včela a u nichž se rozvinula alergická reakce. Záchranáři jen během minulé neděle vyjeli během 12hodinové směny na pomoc 27 pacientům, z nichž tři byli ve vážném ohrožení života.

Plné ruce práce mají také hasiči, kterým zase volají lidé, že potřebují odstranit hnízdo ze svého okolí.

Hasiči však mohou zasahovat, jen když hrozí nebezpečí. Většinou tedy likvidují roje na veřejných prostranstvích, když hrozí pobodání dítěte, seniora nebo alergika či v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, dětském hřišti, mateřské školce a podobně.

Když nehrozí nebezpečí, hasiči nedorazí

Operační důstojník musí vždy vyhodnotit nebezpečnost situace a posoudit, zda opravdu hrozí nebezpečí,“ řekla Nicole Zaoralová, mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

„Podle toho buď jednotku hasičů k místu události vyšle nebo ne. Hasiči nejsou dezinsekční firma a nevyjedou k zásahu na požádání každého. Proto si občan musí sám podle svého uvážení vyhodnotit situaci a dobře si rozmyslet, jestli hasiče zavolá, nebo si povolá specializovanou dezinsekční firmu,“ poznamenala Zaoralová.

„Hasiči při likvidaci používají speciální oblečení – včelařskou kuklu, nejlépe bílou kombinézu, jejíž barva včely uklidní. Včely jsou velice citlivé na pot, proto je dobré, aby se hasič nepotil, a hlavně se nesmí rychle hýbat,“ popsala Právu Zaoralová.

K zásahům vyjíždějí navečer, když už hmyz zalézá do hnízda. Na roj či hnízdo pak hasič navlékne igelitový pytel, odstřihne ho a zlikviduje chemickým postřikem.

„Důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítkou, pod fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný,“ dodala mluvčí.

Past ze sladké vody

Po svém se s vosami potýkají sadaři a vinaři. Aby jim vosy nesnížily výnosy z úrody, líčí na ně pasti, protože jedovaté postřiky v blízkosti ovoce používat nemohou.

Většinou se doporučuje i zahrádkářům vytvořit ve větší PET lahvi roztok vody, cukru a kousků ovoce, které vosy a sršně nalákají dovnitř. Ven se však už nedostanou, protože jim to nedovolí rozptyl kmitajících křídel.

Někteří odborníci ale varují, že sladká voda láká i včely, které nejsou cílem likvidace. Proto doporučují nalít do lahve pivo, které včely nezajímá, ale vosy ano.

Anketa

Zdá se vám, že je letos víc vos?
ano
73,8 %
ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3864 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám