Hlavní obsah

Život pacientky s roztroušenou sklerózou: Kvůli synovi chce znovu začít chodit

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U Michaely Havranové se roztroušená skleróza poprvé projevila před pěti lety. „Přestala jsem si být při chůzi jistá, měla jsem zhoršenou koordinaci,“ vzpomíná dnes pětatřicetiletá matka malého Matěje na první projevy nemoci. Nyní chodí po bytě o francouzských holích, ven jezdí na vozíčku. S péčí o syna jí pomáhá maminka.

Život Michaely ovlivňuje roztroušená sklerózaVideo: Novinky

 
Článek

Příznaky onemocnění, které nejčastěji napadá mladé lidi, byly zprvu velmi nenápadné. Nutno podotknout, že i přes matoucí název, nemá nemoc nic společného se zapomínáním, jedná se o nejčastější chronické neurologické onemocnění zasahující centrální nervový systém.

„Musela jsem se pořád něčeho přidržovat, měla jsem špatnou koordinaci. Byla jsem jak opilý člověk, který stále do něčeho naráží. Špatně jsem mluvila. Říkala jsem si, že si o mně lidé budou myslet, že jsem přes den opilá. Viděla jsem zamlženě přes oko. Očař mi dal po vyšetření kapky na rozkapání,“ vzpomíná pacientka s roztroušenou sklerózou.

Lékaři nejprve přisuzovaly zdravotní komplikace problémům způsobeným od páteře. Postupem času veškeré příznaky na několik měsíců odezněly. Poté se nemoc znovu ozvala ve větší míře. Michaela měla stále častější problémy s chůzí. Dokonce začala vidět dvojitě. Načež lékaři z neurologie v pražské Thomayerově nemocnici diagnostikovali roztroušenou sklerózu a zahájili léčbu.

„Po nasazení léků jsem si mohla zase žít svůj normální život. Další rok, v roce 2011, proběhla třeba jedna ataka, ale to bylo takové, že mě bolely jen nohy,“ říká Michaela.

Těhotenství a následné zhoršení

O dva roky později Míša přišla do jiného stavu. Přestala se léčit. V průběhu těhotenství neměla žádné zdravotní problémy, jen ty osobní. S přítelem se ještě během těhotenství rozešli, zůstala jako matka samoživitelka. Po porodu potřebovala normálně fungovat, dokázat se postarat o syna Matěje, začala proto neprodleně znovu užívat léky. Problémy se ale opět dostavily.

„Když jsem s kočárkem vyjela na delší procházku, začala jsem za sebou lehce tahat pravou nohu. Léčba pomáhala jen částečně, problém se opakoval. Pak už to šlo ráz na ráz, léky nezabíraly, šlo jen o čas, kdy mi pojišťovna schválí nový lék, který by mi nemocnice mohla dát, a začít zase nanovo s novou léčbou. I přes to se však můj stav nelepšil. Bylo to stále horší a horší, až jsem skončila ve stádiu, v jakém jsem teď.“

Mladá žena měla problémy s hybnou motorikou, neudržela kartáček, nedokázala se podepsat, vzít do ruky tužku a cokoliv napsat. Po speciální rehabilitaci Vojtovou metodou v Motole se stav zlepšil. Problémy s pravou rukou a dolními končetinami však stále přetrvávají. K chůzi po bytě využívá francouzské hole, venku invalidní vozík.

„Zvládnu udržet hrneček i zvednout Matěje. Ruka je ale pořád špatná. To samé nohy, nevydržím na nich dlouho stát, pohybuju se po bytě s holemi nebo bez nich, ale pořád se musím něčeho chytat. Potřebuju jistotu, že se mám o co opřít. Když chci jít ven na procházku se synem a maminkou, využívám vozíček, procházka je pro mě namáhavá a nohy to nezvládnou, mám celkově ochablé svalstvo,“ přibližuje Míša a dodává, že zdravotní stav zůstal ve stejném stádiu, nezhoršuje se.

Rehabilitace v Klimkovicích

„Přiznávám, že péči o synka úplně nezvládám. Nedokážu stát, nedokážu něco uvařit, takže tu mám u sebe čtyřiadvacet hodin svoji mamku, která se o Matyho stará. Dalo by se říct, že je to pro něho druhá máma. Přebalit, připravit jídlo vyndat z postýlky, to zajišťuje ona. Já se starám o výchovu. Prakticky pomáhá celá rodina, děda, švagrová s bratrem.“

Foto: Novinky

S péčí o syna Matěje pomáhá Míše každý den rodina.

Velkým snem Michaely je postavit se na nohy a začít opět normálně fungovat. K tomu by jí mohl pomoci speciální program na roztroušenou sklerózu Klim-therapy, který je v rámci rehabilitace v Klimkovicích. Léčbu, jejíž cílová částka je 82 123 korun, však nehradí pojišťovna. K zlepšení stavu by dopomohla také domácí rehabilitace Vojtovou metodou, nebo přípravek Fampyra, který rovněž pojišťovna nehradí.

Pokud byste chtěli pomoci, můžete zaslat libovolnou finanční částku na sbírkový účet Konta BARIÉRY. Zde jsou potřebné údaje:

Číslo účtu: 777 777 222/0800

Variabilní symbol: 796021

Reklama

Výběr článků

Načítám