Hlavní obsah

Bouřky vyvracely stromy, vlaky i auta mají problémy

Praha
Aktualizováno

Stromy popadané v bouřkách na silnice a železniční koleje komplikovaly ve středu ráno a dopoledne na řadě míst dopravu. U Zbečna ve středních Čechách vykolejil osobní vlak. Náraz osobní soupravy do spadlého stromu má také na svědomí silná bouřka, která se časně ráno prohnala nad Šumperskem a Jesenickem.

Přechod srážek přes území ČRVideo: ČHMÚ

 
Článek

Středočeská policejní mluvčí Michaela Nováková řekla, že vlak mezi obcemi Račice a Újezd nad Zbečnem najel do spadlého stromu. Cestující v něm nebyli. Nehoda se stala kolem půl páté ráno.

Další železniční nehoda se stala  na severu Olomouckého kraje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Na železniční trati z Branné na Ramzovou osobní vlak narazil do spadlého stromu. Nikomu z cestujících se nic nestalo," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hasiči měli po bouřkách plné ruce práce.

Celkem na severu Olomouckého kraje hasiči evidovali na tři desítky událostí. Všechny se podle mluvčí obešly bez zranění. Šlo především o popadané stromy a větve na komunikacích a na kolejích, zasahovali i u popadaných drátů elektrického vedení.

BEZ KOMENTÁŘE: Noční bouřka na Karvinsku lámala stromy a strhávala drátyVideo: Novinky

Bouřka odřízla dětský tábor

Hasiči zasahovali také na dvoukilometrovém úseku silnice za Starým Městem směrem na Malé Vrbno - Kunčice, který zatarasily popadané vzrostlé stromy.

"Hasiči se snaží silnici zprůjezdnit pro základní dopravu. Současně s tím se snaží zprovoznit silnici k dětskému táboru, který je v lese mezi Malým Vrbnem a Kunčicemi. Podle dostupných informací by mělo být všech 35 dětí a pět vedoucích, kteří jsou na táboře, v pořádku," doplnila mluvčí hasičů.

V Moravskoslezském kraji měli hasiči přes sto výjezdů, z toho asi 50 na Karvinsku. V Petrovicích u Karviné je kvůli spadlým drátům bez elektřiny asi 2000 lidí. Jak dlouho elektřina nepůjde, není zatím jasné. Kromě spadlých drátů likvidují hasiči také desítky popadaných stromů. Podle informací z místa spadl jeden strom na auto a jeden v Karviné na dům.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

K pádům stromů vyjížděli hasiči na Karvinsku

Stromy ztěžují cestu i autům, podle údajů v jednotném systému dopravních informací spadly na silnici třeba u obce Spáňov na Domažlicku, u Metylovic na Frýdeckomístecku či u Višňové na Příbramsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Krupobití v Karlovarském kraji se nevyhnulo ani červenému koberci na filmovém festivalu

„Hasiči odstraňovali utrženou střechu v Kunvaldu, ale i v Českých Petrovicích. Strom přes železniční trať odstraňovali hasiči v Letohradu,“ sdělila mluvčí hasičského sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Evakuovány musely být hned dva dětské tábory u Nekoře. Starosta obce dětem poskytl prostory na obecním úřadu. Děti jsou v pořádku a byla pro ně zajištěna strava i nápoje.

V Hodoníně hořel dům

Zásah bleskem byl příčinou požáru domu v Hodoníně na Chrudimsku.

„Blesk uhodil v 2.44 hodin do rodinného domu se stodolou a přístavky. Na místě zasahovalo celkem sedm jednotek hasičů. Při příjezdu hasičů byla již celá střecha v plamenech. Uvnitř objektu se nikdo nenacházel. Hasiči nalezli psa, kterého před plameny zachránili. Požár dostali pod kontrolu po dvou hodinách, škoda byla předběžně vyčíslena na dva milióny korun,“ konstatovala Horáková.

Foto: HZS Pardubického kraje

Zásah blesku způsobil požár domu na Chrudimsku.

Popadané stromy na železniční trati mezi Letohradem a Žamberkem v Pardubickém kraji omezily provoz i v hradeckém kraji, a to na trati z Týniště nad Orlicí do Letohradu. Hasiči kvůli bouřce vyjížděli na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku k odstraňování spadlých větví stromů ze silnic.

Společnost ČEZ evidovala v hradeckém kraji kvůli bouři poruchy na vedeních vysokého napětí například ve Všestarech u Hradce Králové a ve Vrchlabí.

"Během noci se podařilo vše opravit," řekla mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Dodala, že v celých východních Čechách bylo poruch na vysokém napětí 22 a bez proudu se ocitly desítky domácností. Nejhorší situace byla v Pardubickém kraji na Českotřebovsku a Pardubicku.

Ke 150 případům vyjeli hasiči na jihu Čech. Na Milevsku doprovázely bouřku také kroupy. Silný vítr strhl kmeny stromů a větve také na železnici, konkrétně na kolejiště mezi Milevskem a Božejovicemi, Pískem a Čížovou, Kubovou Hutí a Volyní a také mezi Strakonicemi a Českými Budějovicemi. Někde bude trvat odstraňování překážek až do poledne.

Lanovka na Ještěd nejezdí

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli za posledních 24 hodin k více než pěti desítkám událostí. V noci likvidovali hlavně popadané stromy na komunikacích. V Okrouhlé na Českolipsku hořel neobydlený rodinný dům, škoda je 1,5 miliónu korun.

Kvůli bouřce nevyjela ve středu ráno ani kabinová lanovka na Ještěd, výluka je předběžně nahlášena do 12:00. "Rádi bychom provoz obnovili dříve, záležet ale bude na tom, kdy nám opraví závadu na zabezpečení, které vyřadil blesk," řekl přednosta lanové dráhy Vladimír Štěpán.

Podle webových stránek Českých drah omezovaly či omezují následky bouřek železniční dopravu na mnoha dalších místech republiky - popadané stromy odstraňují mimo jiné mezi Novým Borem a Českou Lípou, Františkovými Lázněmi a Vojtanovem či Bludovem a Horní Lipovou.

Foto: Pro Novinky Jiří Herrmann

Kroupy, které padaly při bouřce v Chebu, poškodily několik aut a stromů.

Stovky výjezdů v Karlovarském kraji

Silná bouřka doprovázená poryvem větru v Karlovarském kraji zhruba hodinu před půlnocí především vyvracela a lámala stromy. „Ty nejčastěji blokovaly průjezd na komunikacích. Během nočních hodin hasiči zasahovali na 255 místech,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal s tím, že na řešení problémů s bouřkou se podílelo třiatřicet hasičských jednotek.

„Nejvíce zásahů hasiči zaznamenali v oblasti mezi Chebem a Skalnou a Plesnou, v oblasti mezi Sokolovem a Březovou a pak v samotných Karlových Varech a v okolí lázeňského města,“ pokračoval Kasal.

Několik spadlých stromů poškodilo zaparkovaná osobní auta, například v centru Karlových Varů, u Dasnic na Sokolovsku, u Skalné či v Chodově. Další stromy pak poškodily domy či ploty u domů, například v Ostrově na Karlovarsku. V Karlových Varech pak hasiči dvakrát odstraňovali spadlý strom z kolejí. V jednom případě stihl zastavit projíždějící vlak včas bez nárazu do stromu, ve druhém případě se podařilo strom odstranit dřív, než by hrozila srážka s vlakem,“ popisoval Kasal.

Vyplavené stanové městečko

Ve stanovém městečku filmového festivalu v Karlových Varech vyplavila voda nebo odfoukl vítr desítky stanů. Jejich obyvatelé museli strávit noc v buňkách správy koupaliště Rolava, v autech nebo pod pergolami.

"Byli jsme bez proudu, odletěly nebo byly vyplaveny stany. Zachránili nás hasiči, kteří v první fázi osvítili areál svým světly. Pak se začali sjíždět lidi z festivalu a tak asi 60 nebo 70 zůstalo bez přístřeší," popsal situaci Jakub Žikeš ze správy areálu.

Vyplavené stanové městečko v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

Pracovníci areálu řekli, že problémem v noci bylo to, že velká část "baťůžkářů" byla v době, kdy bouře přišla, ještě ve městě. Než se vrátili do stanového městečka, měli často už stany zaplavené vodou.

Po tropech přichází ochlazení

Před bouřkami varovali meteorologové. Ochlazení po čtyřech dnech s rekordními teplotami by mělo pokračovat i v příštích dnech.

„Do tropického labilního vzduchu postoupila studená fronta, šla přes Německo od západu až jihozápadu, a tak není divu, že se na ní tvořily místy silné bouřky,” řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hasiči odstraňovali popadané stromy.

„Nejvyšší srážkové úhrny byly naměřeny v Karlových Varech, a to 42 milimetrů, v Praze spadlo necelých 10 milimetrů. Nárazy větru ve vyšších polohách dosahovaly rychlosti 75 km/h. Krupobití jsme měli hlášeno z Plzeňského a Karlovarského kraje,” dodala s tím, že ve středu dopoledne se fronta bude posouvat nad Moravu a Slezsko a za ní začne do Česka proudit chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám