Hlavní obsah

Západ Čech zasáhnou silné bouřky, v celém Česku budou vedra

Aktualizováno

Západ Čech mohou zasáhnout již v sobotu silné bouřky s přívalovými dešti a kroupami. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové také zpřesnili výstrahu před velmi vysokými teplotami, které podle nich nyní zřejmě postihnou celou republiku. V sobotu může rtuť vystoupat na 35 stupňů a v neděli až na 37 stupňů Celsia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Varování ústavu před bouřkami platí pro Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj od sobotních 15:00 do nedělních 23:00.

„V západních částech České republiky, zejména v horských oblastech, se mohou vytvářet ojedinělé silné bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu,” sdělili meteorologové. I v pondělí se možná objeví bouřky. Které oblasti zasáhnou, upřesní ČHMÚ v neděli.

Již ve čtvrtek varoval ústav před vedry. Původně předpovídal, že velmi vysoké teploty postihnou hlavně západ Čech a jižní Moravu, ale v sobotu rozšířil výstrahu na celé Česko, a to do nedělních 21:00.

V neděli až 37 stupňů

„Maximální teploty budou v polohách do 600 metrů nadmořské výšky nejčastěji vystupovat v sobotu na 31 až 35 stupňů a v neděli na 33 až 37 stupňů. Vysoké až velmi vysoké teploty se budou pravděpodobně vyskytovat ještě v pondělí a úterý, zejména na jihovýchodě republiky," oznámil ČHMÚ.

Stále trvá až do odvolání výstraha meteorologů před vyšším rizikem vzniku požárů. Roste také pravděpodobnost růstu koncentrace přízemního ozónu s možností překročení limitů pro vyhlášení smogové situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám