Hlavní obsah

Babiš nepočítá s navýšením deficitu rozpočtu nad 70 miliard

– Praha • Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nepočítá s navýšením deficitu státního rozpočtu v roce 2016 nad částku 70 miliard. Vicepremiér chce navíc ještě hledat další zdroje, v plánu má například revizi státních firem, prohlásil ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Jednání bylo napínavé. Jsem rád, že jsme se domluvili. Odsouhlasili jsme rámce, do konce července se rozepíšou jednotlivé kapitoly. Budeme jednat ještě v srpnu,“ řekl Babiš. Vláda musí rozpočet schválit a předložit Poslanecké sněmovně do konce září.

Naplánovaný deficit ve výši 70 miliard korun by měl být podle ministra financí konečný. „Myslím si, že to dopadne dobře, bez toho, abychom ten deficit zhoršovali," dodal. Ministerstva požadují zhruba o 57 miliard korun víc než  v loňském roce.

Z návrhu ministerstva financí z tohoto týdne ale vyplývá, že by výdaje měly příští rok klesnout zhruba polovině úřadů. Řada ministrů s návrhy nesouhlasí.

Výdaje i příjmy rozpočtu by měly růst

Ministerstvo financí počítá v roce 2016 s celkovými výdaji 1,139 biliónu korun a příjmy 1,069 biliónu korun. V dalších letech by měl schodek rozpočtu klesat, a to v roce 2017 na 60 miliard korun a v roce 2018 na 50 miliard korun. Výdaje i příjmy rozpočtu by měly růst.

Výdaje by v roce 2018 měly převýšit 1,2 biliónu korun. V částkách nejsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů.

Vláda také posvětila výdajové rámce státního rozpočtu na další roky. Loni v prosinci Poslanecká sněmovna schválila, že stát by měl v roce 2016 utratit prostřednictvím státního rozpočtu a státních fondů nejvýše 1,1824 biliónu korun a o rok později 1,2155 biliónu korun. Pro rok 2018 ministerstvo financí navrhuje výdajové rámce 1,2361 biliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám