Hlavní obsah

Babiš: Vyprošuji si povídačky ČSSD o estébáckých metodách

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig, kab, jas, svj

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš se poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi omlouvat nehodlá. Babiš to řekl v reakci na výzvu ČSSD, která jej k omluvě vyzvala kvůli tomu, že měl údajně poslanci vyhrožovat. Soc. dem. v prohlášení přirovnala vicepremiérovy metody k praktikám komunistické státní bezpečnosti. Babiš to označil za povídačky.

Babiš: Vyprošuji si povídačky ČSSD o estébáckých metodách

 
Článek

„V žádném případě se neomluvím,“ reagoval pro Právo Babiš na výzvu soc. dem. Zopakoval, že Šincl je pro něj nedůvěryhodný člověk, který s Babišovým bývalým náměstkem Martinem Prosem (odvolaný náměstek pro oblast mezinárodních vztahů, kterého na pozici nominovala ČSSD) prosadil za zády ministra, bez jeho vědomí, změnu postoje ministerstva financí k vládou schválenému návrhu zákona.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Proti vládou schválenému návrhu zákona prosazoval zájmy konkrétních subjektů v pojišťovnictví,“ prohlásil Babiš. Připomněl, že Šincl ho veřejně napadl ve Sněmovně a obvinil, že má v kauze nějaké zájmy, přičemž věděl, že následující den je domluveno jednání k zákonu.

„Ministerstvo financí prosazuje nový návrh, kde peníze dostanou spotřebitelé, a nikoli pojišťovny ani pojišťovací makléři,“ prohlásil ministr financí.

Podle jeho slov se hraje o více než 20 miliard korun a Babiš prosazuje návrh, na jehož základě by se prý lidem v případě vypovězení smlouvy vrátilo 80 procent zaplacené částky. Šinclův návrh podle něj jen přesouvá peníze od makléřů k pojišťovnám.

„Je škoda, že se nechápe podstata toho sporu. Pan Šincl chce 22 miliard korun od pojišťovacích zprostředkovatelů do pojišťoven a my říkáme, že chceme ty peníze nechat těm lidem,“ poznamenal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Složku nemám

Jako důkaz uvedl konkrétní články z Týdeníku Havířovsko 27. 9. 2011, HN 19. 10. 2012, MfD 13. 8. 2012, Týden 12. 10. 2009, Haló novin 3. 7. 2013.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš hovoří s novináři. V ruce drží papíry s údajnými články o poslanci Ladislavu Šinclovi.

„Vyprošuji si povídačky ČSSD, že mám estébácké metody,” ohradil se Babiš na tiskové konferenci. „Já jsem nikoho nezastrašoval, jen jsem četl, co média napsala,” dodal. Na stohu papírů je prý jen barevný samolepící štítek se jménem Šincla. S podobnými mediálními rešeršemi prý chodí i na další jednání.

„To má vztah k tomu, jestli je pan Šincl důvěryhodný člověk nebo ne,“  vysvětlil Babiš, proč si informace na poslance zjišťoval. „Když mě pan Šincl obvinil, tak jsem si zjistil, kdo to je,“ dodal vicepremiér.

Spor o provize z pojištění

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění.

Ve středu pak Právu řekl, že na koaliční schůzku k zákonu o pojišťovnictví přišel Babiš se složkou papírů označenou poslancovým jménem a nařkl Šincla a jeho rodinu z korupčního jednání.

Poslanec Ladislav Šincl ve Sněmovně navrhl, aby se provize zprostředkovatelům životního pojištění vyplácela postupně během pěti let, nikoli najednou jako dnes. Zároveň by mohla dosáhnout maximálně 150 procent toho, co klient zaplatí za rok. Dnes jsou provize zprostředkovatelů často vyšší. Podle Šincla to má zabránit přepojišťování smluv životního pojištění, které je pro spotřebitele nevýhodné. Šinclův návrh podporují pojišťovny. Zprostředkovatelé podle nich často lidem nenechají smlouvy doběhnout, a už po dvou letech je přesvědčují k vypovězení a uzavření nové, aby dostali další provizi. Zástupci velkých zprostředkovatelů ale argumentují, že v případě takového vypovězení smlouvy musí provizi vyplatit zpátky pojišťovně.Podle pojišťoven by spotřebitelé na chystaných změnách finančně vydělali. Podle zprostředkovatelů by to vedlo k nežádoucímu posílení postavení pojišťoven, což by mohlo znamenat růst cen životního pojištění.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Ladislav Šincl

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám