Hlavní obsah

Nemocnice v Praze přijala pacienta s podezřením na MERS

Novinky, ok, jap, jas
Praha
Aktualizováno

Nemocnice na Bulovce přijala v úterý odpoledne pacienta, který se vrátil z Jižní Koreje a začal na sobě pozorovat příznaky nemoci. Vzhledem k šíření onemocnění MERS v oblasti byl pacient izolován a vzorky lékaři poslali do laboratoře.

Foto: jap, Novinky

Záchranáři přivážejí pacienta s podezřením na nákazu MERS na infekční oddělení Nemocnice na Bulovce.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme z Roháčovy ulice převezli 25letého pacienta s chřipkovými příznaky, který se vrátil z Jižní Koreje, do Nemocnice na Bulovce,“ informovala Novinky mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Podle mluvčího nemocnice Martina Šálka byl na infekčním oddělení přijat krizový plán, ambulance byla vyklizena a zdravotníci pracují v ochranných oblecích.

„Pacient se nyní nachází v bioboxu, lékařka mu odebrala vzorky, které byly odeslány do laboratoře. Kdy mohou být první výsledky, je těžké říci. Minimálně to bude několik hodin, ale může to být i den,“ řekl Novinkám Šálek.

Podle něj také záleží na vzorku. U slovenského občana, jehož vzorek testoval úřad minulý týden, to trvalo celý den, protože ze čtyř vzorků jeden se jevil jako pozitivní. To se ovšem nakonec nepotvrdilo.

Výsledky budou nejpozději ve středu ráno

Ministr zdravotní Svatopluk Němeček (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že pacient je ročník 1989. Z Jižní Koreje se vrátil 30. května, po 14 dnech dostal rýmu a teploty. Výsledky testů budou podle ministra nejpozději ve středu ráno.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta ocenil, že zafungovala nastavená opatření. O případné karanténě nejbližších kontaktů pacienta by lékaři rozhodli v případě, že by se potvrdil virus. Připomněl, že letadla mířící do ČR z Jižní Koreje jsou speciálně desinfikována stejně jako koridory, kterými procházející cestující.

Související téma

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

V Soulu desinfikují metro

Problémy s koronavirem způsobujícím MERS řeší v posledních týdnech hlavně Jižní Korea. Od května tam na tuto nemoc zemřelo 19 lidí. Počet nakažených v zemi stoupl na 154 lidí. MERS se poprvé objevil v roce 2012 v oblasti Blízkého východu. Nakazili se většinou lidé, kteří přicházeli do styku s velbloudy, i když se jako přenašeči nevylučují netopýři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám