Hlavní obsah

V centru Prahy stojí chytrý koš, odpadky slisuje a zavolá si sám popeláře

Novinky, mak
Praha

Plné odpadkové koše se spoustou nepořádku kolem a zápach. Obrázek, který by měl z Prahy zmizet. V ulicích metropole se brzo rozmístí chytré koše, které nejenže samy slisují odpad, ale také si samy zavolají popeláře, když budou plné. První zkušební se objevil před radnicí Prahy 1 ve Vodičkově ulici.

V centru Prahy stojí chytrý koš, zavolá si sám popelářeVideo: Novinky

 
Článek

Nový koš je vybaven špičkovou elektronikou a má vlastní napájení prostřednictvím solárního panelu. V koši je nainstalováno čidlo, jakmile se nádoba zaplní, obsah se automaticky zmáčkne. Pokud bude koš zcela zaplněn, pomocí dalšího čidla si sám objedná vysypání.

V neděli se nainstaluje dalších sedm košů do ulic Charvátova, U Sovových mlýnů a Říční a čtyři koše budou umístěny také do frekventované Melantrichovy ulice nebo do parku Kampa.

„V současné chvíli za sebou máme druhý týden testování. Již nyní mohu konstatovat, že prostranství před úřadem je výrazně čistší a odpadkový koš, který se v minulosti vyvážel až dvakrát denně, byl nyní vyvezen poprvé po deseti dnech,“ řekl Richard Bureš, místostarosta Prahy 1.

Městská část si chytré odpadkové koše na zkušební provoz od výrobce zatím zapůjčila. „Cena ještě není stanovena, bude se o ní jednat příští týden,“ řekla Markéta Krausová z oddělení vnějších vztahů místostarosty Richarda Bureše.

Pořízení chytrých košů do budoucna zvažují také další městské části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám